Φωτοβολταικο πάρκο εγκαινιάστηκε στο αεροδρόμιο Αθηνών

Το πρώτο εξάμηνο του 2011, στη χώρα μας προστέθηκαν σχεδόν 300 MW από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

«Εξαιρετικά σημαντικούς    τομείς που θα δώσουν τη δυνατότητα για σημαντικές επενδύσεις και θέσεις εργασίας  αποτελούν  η ενέργεια και ιδιαίτερα οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά  και η  διαχείριση των απορριμμάτων»   επεσήμανε ο  Υπεκα   Γιώργος Παπακωνσταντινου  στα εγκαίνια του φωτοβολταικου πάρκου  του Διεθνούς Αερολιμένα  Αθηνών

 

Στην ομιλία του ο  κ.Παπακωσταντίνου τόνισε ότι  «οι   ΑΠΕ είναι κεντρικό συστατικό στοιχείο της πολιτικής της χώρας, της Κυβέρνησης και του ΥΠΕΚΑ .  Ξέρετε και έχετε παρακολουθήσει την προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση να δώσει ώθηση στις ΑΠΕ, να απλοποιήσει διαδικασίες, μέσα από την ενίσχυση της ΡΑΕ, να δημιουργήσει ένα περιβάλλον σταθερότητας και επενδυτικής σιγουριάς και, βέβαια, μέσα από την προνομιακή τιμολόγηση, να δώσει κίνητρα, για να υπάρξει ανάπτυξη αυτού του τομέα.   Έχω την χαρά να εγκαινιάσω ένα φωτοβολταϊκό πάρκο σύγχρονο, το οποίο καλύπτει ανάγκες του αεροδρομίου, μια επένδυση που είναι σημαντική για μία σειρά από λόγους. Ο προφανής είναι το είδος της επένδυσης. Ο δεύτερος είναι ότι πρόκειται για άλλο ένα βήμα σε μια ελληνική εταιρεία, η οποία έχει αποδείξει πώς λειτουργούν μεικτά σχήματα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και, η οποία βρίσκεται και η ίδια σε μία φάση μετάβασης - με την επέκταση της άδειας λειτουργίας της, της άδειας παραχώρησης, αλλά και με την ειλημμένη απόφαση του Ελληνικού Δημοσίου σταδιακά να αποχωρήσει από την Εταιρεία του Ελληνικού Αεροδρομίου και να περάσει πλέον τελείως στον ιδιωτικό τομέα. Έχουμε, λοιπόν, μια σημαντική επένδυση, σε έναν σημαντικό τομέα, που δένει απόλυτα και συνάδει και με την στρατηγική της εταιρικής ευθύνης και για την οποία νομίζω ότι όλοι χαιρόμαστε που είμαστε σήμερα εδώ να την εγκαινιάσουμε και να ευχηθούμε να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος της εταιρίας και των αναγκών της».

 

Ο υπουργός ΠΕΚΑ   αναφέρθηκε στα  βήματα  που  γινονται για την ανάπτυξη   των  ΑΠΕ και το  σχέδιο  Ηλιος  « Είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο ότι σε μία περίοδο που πραγματικά οι επενδύσεις, αν και πολύ καλές δυσκολεύονται να βρουν χρηματοδότηση, το πρώτο εξάμηνο του 2011, στη χώρα μας προστέθηκαν σχεδόν 300 MW από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σήμερα, έχουμε ξεπεράσει τα 2 GW από ΑΠΕ. Αν δει κάποιος αυτό που έρχεται από πλευράς δικτύων και εγκατάστασης, όχι απλώς θα πιάσουμε τους στόχους μας για το 2014 και το 2020, αλλά και θα τους ξεπεράσουμε. Και αυτό είναι πάρα πολύ θετικό για την ελληνική οικονομία. Εμείς προσπαθούμε, όχι απλώς να συνοδεύσουμε αυτή την πορεία, αλλά να την κάνουμε πιο δυναμική, με μεγάλες παρεμβάσεις, όπως είναι το μεγάλο σχέδιο «Ήλιος», με την πάρα πολύ απλή ιδέα, ότι η Ελλάδα έχει ένα πάρα πολύ μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, τον ήλιο της και τις άλλες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Και πρέπει αυτό να το χρησιμοποιήσουμε και να εξάγουμε ήλιο, ηλιακή ενέργεια, στη Βόρεια Ευρώπη, στη Γερμανία και σε άλλες χώρες. Πρόκειται για μία επένδυση που μπορεί να φτάσει τα 20 δισ. ευρώ και με την οποία μπορούν να εξαχθούν μέχρι και 10 GW στις βόρειες χώρες. Μια ιδέα και επένδυση πολύ φιλόδοξη, αλλά και πολύ ρεαλιστική, σε μια Ευρώπη που αναστοχάζεται το ενεργειακό μείγμα της και προσπαθεί να βρει τρόπους να στηρίξει την αναπτυξιακή διαδικασία στην Ελλάδα. Και βέβαια, για την χώρα μας, πρόκειται για μία είναι μια τεράστια ευκαιρία».

 

 

 

 

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!