«Χρυσό» το Παρατηρητήριο του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου για τον θαλάσσιο τουρισμό

Το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συνεχίζουν να δρέπουν τους καρπούς της «χρυσής» συνεργασίας τους που ξεκίνησε το 2015 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου βραβεύεται στα Βραβεία Τουρισμού με τις υψηλότερες διακρίσεις.

Η καινοτόμος κοινή δράση του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου και του Πανεπιστήμιου Αιγαίου με τη διενέργεια, για πρώτη φορά στη χώρα, Τουριστικού Παρατηρητηρίου για το Θαλάσσιο Τουρισμό που έγινε στο Λιμάνι της Σκύρου, τη Λιναριά, το καλοκαίρι του 2016, βραβεύτηκε με την υψηλότερη διάκριση στην κατηγορία Guest Experience - Facilities Excellence, κατοχυρώνοντας την κατακτημένη του φήμη για τη Λιμενική Αριστεία στον τίτλο της βράβευσης.

Ο Πρόεδρος του Λ.Τ Σκύρου παρέλαβε το βραβείο μαζί με την υποψήφια διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αιγαίου  Βαλεντίνα Πλάκα η οποία συμμετείχε στην έρευνα του Παρατηρητηρίου για το Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μαρίνα του Λιμένα της Λιναριάς με την ομάδα των φοιτητών/τριών του προγράμματος "Σκύρος 2016" που έχει επί κεφαλής την καθηγήτρια του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κα Κωνσταντίνα Σκαναβή. Tη συγγραφή του κειμένου του Παρατηρητηρίου επιμελήθηκαν οι Ερευνήτριες Κυρίες Δέσποινα Δημητριάδου, Μαντώ Μπαρμπακωνσταντή και η Υποψήφια Διδάκτωρ Βαλεντίνα Πλάκα, όλες μέλη του εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Επικοινωνίας. Δίπλα μας στον σχεδιασμό βρέθηκαν ο Καθηγητής Περιφερειακής Ανάπτυξης Ιωάννης Σπιλάνης του Τμήματος Περιβάλλοντος και η Καθηγήτρια Λιμενικού Σχεδιασμού Μαρία Λεκάκου του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών.

Η έννοια του Θαλάσσιου Τουρισμού διεθνώς εμπεριέχει και περιλαμβάνει το σύνολο των τουριστικών δραστηριοτήτων, ψυχαγωγίας και αναψυχής, που διεξάγονται στο θαλάσσιο χώρο μιας χώρας υποδοχής και φιλοξενίας τουριστών. Στις δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνονται η διαμονή, τα εστιατόρια και τα καταστήματα διατροφής γενικά, καθώς και κάθε είδους έργα υποδομής και ανωδομής, απαραίτητα για την τουριστική ανάπτυξη, όπως οι μαρίνες, οι επιχειρήσεις, οι εξοπλισμοί.

Η έρευνα αναπτύχθηκε σε 129 σκάφη αναψυχής, περιελάμβανε συνεντεύξεις και δίγλωσσα ερωτηματολόγια. Η χρησιμότητά του παρατηρητηρίου κατέστη αναγκαία καθώς αποτέλεσε το εργαλείο διαχείρισης, παρακολούθησης και αξιολόγησης του τουρισμού και στόχευε στην ανάπτυξη και στην δημιουργία μιας ελκυστικής εικόνας της περιοχής σε αγοραστές και προμηθευτές, την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, την αύξηση των εσόδων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και στην διατήρηση των περιβαλλοντικών πόρων.

Όπως αναφέρει η σχετική ενημέρωση, το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αναβαθμίζουν διαρκώς το επίπεδο της συνεργασίας τους και δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο οι Δημόσιοι Φορείς μπορούν να καινοτομούν με στόχο την «έξυπνη» Λιμενική διαχείριση που υιοθετεί περιβαλλοντικές παραμέτρους και τις συνδυάζει με τις ποιοτικότερες πρακτικές του Τουρισμού.

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, περισσότερα από 700 στελέχη και προσωπικότητες του κλάδου τίμησαν με την παρουσία τους τα Tourism Awards, τα βραβεία-θεσμό του ελληνικού τουρισμού που τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Ε.Ο.Τ.

Η τελετή απονομής των οποίων πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Μαρτίου στο Athenaeum InterContinental παρουσία της Υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ, Δημήτρη Τρυφωνόπουλου της Γενικού Γραμματέως του Υπουργείου Τουρισμού Ευρυδίκης Κουρνέτα, και πλήθος βραβευόμενων και πρωτοπόρων του Ελληνικού Τουρισμού.

Ιδιαίτερα αυξημένες υπήρξαν φέτος οι υποψηφιότητες εκ μέρους ηχηρών ξενοδοχειακών new openings και επιχειρήσεων του θαλάσσιου τουρισμού, του luxury travel και του digital tourism.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση