Ψηφίστηκε το νέο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία σήμερα στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την Ανακύκλωση και την πλαστική σακούλα. Τ0 ν/σ προβλέπει την προσαρμογή της χώρας μας στην κοινοτική νομοθεσία για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων.

Θυμηθείτε αναλυτικά ΕΔΩ τι εισάγει το νέο θεσμικό πλαίσιο, τα πρόστιμα που προβλέπει για όσους δεν συμμορφώνονται ΕΔΩ και τη σχετική συζήτηση, πριν την ψήφισή του, ΕΔΩ.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι. Καταψήφισαν ΝΔ και ΚΚΕ, ενώ η Ένωση Κεντρώων δήλωσε «παρών».

«Χρειάζεται να δημιουργήσουμε μία νέα αντίληψη στην κοινωνία μας για τα θέματα της ανακύκλωσης και του περιβάλλοντος», τόνισε από την αίθουσα του Κοινοβουλίου ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, και πρόσθεσε: «Θέλουμε το περιβάλλον, η ποιότητα της ζωής, η υγεία, η πρόοδος να αποτελούν αγαθά για όλους τους πολίτες, δεν επιθυμούμε την πρόσβαση των λίγων σε αυτά».  Επισήμανε, δε, ότι η ανακύκλωση, ως θεσμική υποχρέωση και κοινωνική στάση, αποτελεί μονόδρομο για τη χώρα μας.

Ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο της ανακύκλωσης εμπεριέχει εκτός από κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις. «Κάποιοι θεωρούν ότι επειδή οι χωματερές δεν κοστίζουν άμεσα στα δημοτικά τέλη, η χώρα θα μπορούσε να συνεχίσει τη λογική "να θάβουμε όλα στην πίσω αυλή". Θεωρούν δηλαδή ότι οι χωματερές είναι κάτι το οποίο δεν θα έχει οικονομική επίπτωση στην κοινωνία μας. Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος. Στο παρελθόν, πολλοί αρμόδιοι Υπουργοί παρασύρθηκαν από πιέσεις παραγωγών, φοβούμενοι μήπως αυτό προκαλέσει τιμαριθμικές αλλαγές, μήπως αυξήσει δηλαδή τον πληθωρισμό και τον τιμάριθμο και απέφυγαν την εισαγωγή του τέλους ανακύκλωσης», σχολίασε.

Και συνέχισε: «Υποτιμούσαν τι σημαίνει το περιβάλλον για το συνολικό κόστος και τη συνολική αξία της ζωής. Στον βαθμό δηλαδή που υποβαθμίζονται οι πόροι, στον βαθμό που έχουμε ανεξέλεγκτες χωματερές, στον βαθμό που δεν έχουμε ανακύκλωση, τότε ακόμα και αυτό το κόστος που πληρώνει η κοινωνία μας είναι πολύ μεγαλύτερο.

» Συνεπώς, οι μεγάλες πολιτικές αλλαγές που έπρεπε να γίνουν και στον τομέα των απορριμμάτων δεν έγιναν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, διότι φοβήθηκαν το πολιτικό κόστος. Αυτά είχαν ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να πληρώσει σχεδόν 50 εκατομμύρια ευρώ για τις χωματερές, διότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δημιούργησαν αυτήν την υποθήκη».

«Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας είναι πρώτη στα περιβαλλοντικά πρόστιμα και τελευταία στην περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ευρώπη "έχει τη δυνατότητα όχι απλά να είναι πρώτη στην Ευρώπη στην περιβαλλοντική νομοθεσία, αλλά το περιβάλλον να αποτελέσει πηγή παραγωγής οικονομίας, εργασίας και κοινωνικού πλούτου. Χρειάζεται μια νέα κοινωνική λειτουργία, ικανή να στηρίξει αυτές τις αλλαγές. Εμείς δίνουμε το πλαίσιο, το παράδειγμα, το έναυσμα, δίνουμε το όραμα προς την ανακύκλωση και την κοινωνία της ανακύκλωσης. Όμως, πρόκειται για αλλαγή που αναγκαστικά ξεκινά από την κοινωνία», ανέφερε ακόμη, τονίζοντας την ανάγκη δράσεων, όπως είναι η περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Από την άλλη, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, είναι απαραίτητη η αξιοπιστία της πολιτείας σχετικά με τα περιβαλλοντικά θέματα, ώστε να παραχθεί όφελος για την κοινωνία και την οικονομία. «Το περιβάλλον και η ανακύκλωση πρέπει να δημιουργούν εργασία. Το νομοσχέδιο δημιουργεί νέα επιχειρηματικότητα στη χώρα μας, λόγω των πόρων που θα προκύψουν από τα υλικά συσκευασίας και τα άλλα προϊόντα στα οποία αναφέρεται. Επίσης, μπορεί να τροφοδοτήσει  τον μεταποιητικό τομέα δευτερογενούς προϊόντος και ταυτόχρονα να μειώσει τα δημοτικά τέλη», σημείωσε.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, μέσω του νέου θεσμικού πλαισίου που εισάγει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αναβαθμίζεται ο ρόλος των ΟΤΑ και «είναι προφανές ότι η πολιτεία θα πρέπει να δώσει τους πόρους και το πλαίσιο των μεγάλων αλλαγών στον τομέα της ανακύκλωσης». «Δεν πετάμε το μπαλάκι στην Αυτοδιοίκηση, αλλά αναγνωρίζουμε ότι είναι αρμοδιότητα της Αυτοδιοίκησης η διαχείριση των απορριμμάτων», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Ως εκ τούτου, πρόκειται για δημοτικό, δημόσιο διαχειριστικό καθήκον, είναι πλούτος για την Αυτοδιοίκηση να έχει τη διαχείριση των απορριμμάτων και πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτή τη δημοκρατική επιλογή της ενίσχυσής της. Το παρόν νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα ενηλικίωσης στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά απαιτεί η διαχείριση των απορριμμάτων και η ανακύκλωση να ανέβουν πιο ψηλά στην ατζέντα προτεραιοτήτων της», συνέχισε και κατέληξε:

«Πρέπει να ξεφύγουμε, πλέον, από την απαγγελία συνθημάτων. Έχουμε συμφωνήσει όλοι για το τι είναι η ανακύκλωση. Ώρα να την κάνουμε πράξη. Να αξιοποιήσουμε τα καλά παραδείγματα του παρελθόντος και να δημιουργήσουμε ένα διαυγές σύστημα ανακύκλωσης, ώστε να έχουμε περισσότερους πόρους. Διότι, η ανακύκλωση δημιουργεί και εργασία, και μάλιστα ανταγωνιστική εργασία, με υπεραξία των επιστημόνων της χώρας μας».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση