Όλο το παρασκήνιο για την καθυστέρηση στο νέο «Εξοικονομώ»

του Θοδωρή Καραουλάνη

Σοβαρές αντιδράσεις  και προβλήματα δημιουργεί η αναβλητικότητα των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης όσον αφορά τον νέο κύκλο του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ' Οίκον».

Και αυτό διότι η τελευταία επίσημη ενημέρωση που έχουν ήταν η υπόσχεση, από τα χείλη μάλιστα του Πρωθυπουργού, ότι το πρόγραμμα θα προκηρυχθεί μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού.

Κύκλοι της αγοράς αντιδρούν εντόνως με την καθυστέρηση, καθώς είχαν επί μήνες συνεχείς διαβεβαιώσεις από τα δύο αρμόδια Υπουργεία (ΥΠΕΝ και Ανάπτυξης) ότι όλα θα είναι έτοιμα τέλος Μαΐου – αρχές Ιουνίου. Και κυρίως αναδεικνύουν ότι η μετάθεση αυτή της ημερομηνίας προκήρυξης του προγράμματος σημαίνει ότι κάθε σχετική πληρωμή δεν πρόκειται να γίνει μέσα στο 2017.

Οπότε καλό και ευτυχισμένο το… 2018!

Στις έντονες, πλέον, παρατηρήσεις των φορέων της αγοράς τα στελέχη της πολιτικής ηγεσίας αλλά και των Υπουργείων αναφέρουν ότι υπάρχει συνολικός σχεδιασμός για την εξοικονόμηση ενέργειας και τονίζουν ότι αυτή τη φορά τα σχετικά προγράμματα θα είναι πολύ περισσότερα, θα αφορούν όχι μόνο οικίες, όπως το «Εξοικονομώ» αλλά και κάποιες επαγγελματικές εγκαταστάσεις (βιομηχανίες, μέσω ξεχωριστού προγράμματος) και κυρίως δημόσια κτήρια.

Τα ακούν όλα αυτά οι φορείς της αγοράς, αλλά το κενό χρηματοδότησης υπάρχει ήδη και βλέπουν η κατάσταση να τραβάει σε βάθος χρόνου, οπότε δεν αποδέχονται πλέον τις αιτιάσεις.

Και η αλήθεια είναι, πέρα από το όποιο θέμα εντυπώσεων για τις ανακολουθίες ή τις συνεχείς αλλαγές ημερομηνιών, ότι πλέον δεν υφίσταται πρακτικά καμία ουσιαστική δικαιολογία.

Η απαραίτητη δουλειά υποδομής, δηλαδή οι απαραίτητες μελέτες για την αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ και τα για τα κτήρια μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, αλλά και η σύνταξη των υποχρεωτικών δεικτών που επιβάλλουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες, θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί.

Η καθυστέρηση οφείλεται σε άλλους λόγους…

Αυτό που δεν λένε δημοσίως, ούτε παραδέχονται επισήμως, τόσο οι φορείς της αγοράς όσο κυρίως η κυβέρνηση, είναι ο πραγματικός λόγος της καθυστέρησης. Το ότι δηλαδή η τελική ανακοίνωση των μελετών, των δεικτών και του κανονισμού θα ευνοεί κάποια υλικά και τεχνολογίες σε βάρος άλλων. Και έχουν πέσει «λυτοί και δεμένοι» για να επηρεάσουν καταστάσεις, είτε σε τεχνοκρατικό είτε σε πολιτικό επίπεδο.

Και επειδή τα «συμφέροντα» δεν είναι μεγάλα αλλά κυρίως εκφράζουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν μπορεί να γίνει και αντίστοιχη πολιτική «σπέκουλα». Ο τετραγωνισμός του κύκλου μεταξύ ανταγωνιστικών κλάδων και προϊόντων της οικονομίας δυστυχώς αποδεικνύεται πολύ δύσκολη άσκηση για την κυβέρνηση.

Το τελικό αποτέλεσμα αποκλείεται να τους αφήσει όλους ευχαριστημένους. Οπότε κάθε παίκτης (επαγγελματικοί φορείς, εταιρείες, επαγγελματίες, άλλοι ενδιαφερόμενοι, υπηρεσιακά στελέχη, πολιτική ηγεσία) προσπαθεί να κερδίσει το περισσότερο που μπορεί. Αυτό το «κατενάτσιο» όμως πλέον κοστίζει ακριβά στην πραγματική οικονομία, οπότε η κυβέρνηση έχει στριμωχτεί. Αυτό εξηγεί και ότι την ευθύνη της νέας «παράτασης στην καθυστέρηση» την ανέλαβε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, καθώς οι Υπουργοί, κυρίως Περιβάλλοντος και Ενέργειας – αλλά όχι μόνο - αφενός είχαν εκτεθεί ανακοινώνοντας ημερομηνίες που παρήλθαν και αφετέρου δέχονται τις πιέσεις των ενδιαφερόμενων.

Στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης έχουν κάνει μία πρόταση «αποφόρτισης» στην πολιτική ηγεσία, η οποία την εξετάζει: ακόμη και αν δεν είναι έτοιμες όλα τα απαραίτητα δεδομένα με βάση τις κοινοτικές οδηγίες και τις αιρεσιμότητες του νέου ΕΣΠΑ, να προχωρήσουν γρήγορα σε προδημοσίευση του προγράμματος, ώστε η αγορά να αρχίσει να ασχολείται με τις προϋποθέσεις και τους όρους του προγράμματος, αντί με τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Ωστόσο άλλοι κύκλοι του Υπουργείου τονίζουν ότι μια τέτοια πρωτοβουλία διακινδυνεύει την ύπαρξη του ίδιου του προγράμματος, καθώς αντιβαίνει τους όρους του ΕΣΠΑ και των επιχειρησιακών προγραμμάτων που έχουν εγκριθεί από την ΕΕ, με κίνδυνο η Κομισιόν να μπλοκάρει συνολικά το πρόγραμμα. Εκτός και αν η Ελλάδα πάρει ρητή εξαίρεση, κάτι που συνήθως στις Βρυξέλλες χρειάζεται χρόνο. Αλλά και αυτό εξετάζεται, εδώ που φτάσαμε με τις συνεχείς αναβολές. Ή να μην είναι «ακριβώς» μια «επίσημη» προδημοσίευση…

Το σενάριο της «μη κανονικής» προδημοσίευσης εξετάζεται αλλά δεν είναι το κυρίαρχο αυτή τη στιγμή. Αν «στραβώσουν» κι άλλο τα πράγματα ίσως ενεργοποιηθεί. Η κατεύθυνση που δίνεται από την πολιτική ηγεσία είναι η ολοκλήρωση των λεπτομερειών έστω και με κάποιους «ριγμένους».

Και το Υπουργείο Περιβάλλοντος ρίχνει στη μάχη «βαριά» νομοσχέδια, χρονικά όλα μαζί και κοντά,  που αφορούν τους πάντες (ενεργειακούς συνεταιρισμούς, αυθαίρετα, αλλαγή τρόπου δόμησης στη χώρα κλπ), ώστε να «καβαλήσει» τους μήνες μέχρι το φθινόπωρο με άλλου είδους επικαιρότητα και να μειωθεί η πίεση από την αγορά για το θέμα του νέου «Εξοικονομώ». Ένα στοίχημα που θα δείξει ο χρόνος αν θα το κερδίσει η Μεσογείων…

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση