Κοινό μέτωπο περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά της παραχώρησης χρήσης αιγιαλού

Την αντίθεσή τους στην παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης, μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, εκφράζουν 14 περιβαλλοντικές οργανώσεις σε επιστολή τους προς τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Τσιρώνη.

Η πλήρης επιστολή:

«Σύμφωνα με πληροφορίες μας, με το ανωτέρω αναφερόμενο έγγραφο δόθηκε η σύμφωνη γνώμη σας για την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας του συνόλου των περιοχών που τελούν υπό καθεστώς ειδικής προστασίας (δίκτυο Natura 2000), κατ' άρθρο 5 της υπ' αριθμ. ΔΔΠ0005159/586Β΄ΕΞ2015 Κοινής Υπουργικής Απόφασης, της οποίας η ισχύς παρατάθηκε έως 30/4/2017 με το άρθρο 56 Ν. 4384/2016.

Καθόσον η ανωτέρω απόφασή σας δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», ζητούμε άμεση ενημέρωση αν τα ανωτέρω αναφερόμενα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα καθώς και να μας χορηγηθεί το ανωτέρω έγγραφο υπογεγραμμένο.

Σε κάθε περίπτωση αξίζει να σημειωθούν τα εξής:

Παρά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (3944/2015) σύμφωνα με την οποία η συλλήβδην παραχώρηση του αιγιαλού και της παραλίας στους ΟΤΑ, και η έγκριση εκ των προτέρων περαιτέρω παραχωρήσεων προς τρίτους έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τον συνταγματικά κατοχυρωμένο κοινόχρηστο χαρακτήρα του παράκτιου οικοσυστήματος ως δημόσιου αγαθού και δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο αλλοίωσης των παραλιών λόγω της υπερεκμετάλλευσης, πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή ο « πολυθεματικός» νόμος 4384/2016 (ΦΕΚ 78 Α΄/26-4-2016). Με το άρθρο 56 παρατάθηκε η ισχύς της υπ' αριθμ. ΔΔΠ0005159/586Β΄ΕΞ2015 Κοινής Υπουργικής Απόφασης «Περί παραχώρησης απλής χρήσης τμημάτων αιγιαλού και παραλίας» για μια ακόμα χρονιά, αγνοώντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Κατ' ακολουθία των ανωτέρω διατάξεων, εξεδόθη η εν λόγω με αριθμ. πρωτ. 23841/664/28-4-2016 σύμφωνη γνώμη σας, με την οποία εγκρίνεται εκ των προτέρων την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας του συνόλου των περιοχών που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 και τελούν σε καθεστώς ειδικής προστασίας. Σημειώνεται ότι, έως και το 2015, η παραχώρηση τμημάτων αιγιαλού στις προστατευόμενες περιοχές γινόταν μόνο κατόπιν ελέγχου από πλευράς του ΥΠΕΝ του ειδικού αιτήματος που υπέβαλλε κάθε Δήμος, το οποίο (αίτημα) περιείχε αναλυτικό κατάλογο των σχεδιαζόμενων παραχωρήσεων, το είδος αυτών (δηλ. αν επρόκειτο για καντίνα, έπιπλα θαλάσσης ή θαλάσσια σπορ) και την ακριβή τους θέση (αποτύπωση σε χάρτη με συντεταγμένες), ώστε να είναι δυνατή η προληπτική εποπτεία των τελούμενων δραστηριοτήτων εντός των παράκτιων προστατευόμενων περιοχών.

Δυστυχώς, με αυτή την εκ προτέρων αθρόα έγκριση παραχωρήσεων χρήσης αιγιαλού και παραλίας που σχεδιάζουν οι Δήμοι για την τρέχουσα θερινή περίοδο στις προστατευόμενες περιοχές της χώρας μας, καταργείται η δυνατότητα αλλά και η υποχρέωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για άσκηση προληπτικής εποπτείας και ελέγχου των πράξεων των Ο.Τ.Α. Η άσκηση ελέγχου εκ μέρους του ΥΠΕΝ είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στο συγκεκριμένο ζήτημα, προκειμένου να αποφεύγονται αφενός υπεράριθμες παραχωρήσεις από πλευράς των Δήμων, με κύριο σκοπό την αποκόμιση μεγαλύτερων εσόδων, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν ακόμα και το σύνολο του αιγιαλού, αναιρώντας έτσι στην πράξη τον χαρακτήρα του ως δημόσιου αγαθού και αφετέρου δραστηριότητες, οι οποίες έχει εμπεριστατωμένα διαπιστωθεί ότι επιφέρουν αλλοίωση στα ευπαθή και προστατευόμενα οικοσυστήματα και σημαντική παρενόχληση στα προστατευόμενα είδη. Είναι εμφανές ότι, στην περίπτωση που η με αριθμ. πρωτ. 23841/664/28-4- 2016 σύμφωνη γνώμη σας έχει πράγματι δοθεί, δεν έχει ληφθεί υπόψη από το Υπουργείο η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ (υπ. αρ. απόφαση 3944/2015) όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: «άλλωστε δεν νοείται συλλήβδην εκ των προτέρων έγκριση εκ μέρους των αρμοδίων Υπουργών μεταβιβάσεων που θα χωρίσουν μελλοντικά, διότι, έτσι απεμπολούν την αρμοδιότητα ασκήσεως εποπτείας επί των πράξεων των Ο.Τ.Α., ενώ ταυτόχρονα θέτουν σε διακινδύνευση τα παράκτια οικοσυστήματα. Η άσκηση προληπτικού ελέγχου και εποπτείας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στο επίμαχο ζήτημα, προκειμένου να αποφεύγονται παραβιάσεις των όρων της παραχώρησης εκ μέρους των τρίτων παραχωρησιούχων (αλλοιώσεις της μορφολογίας, αναίρεση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του αιγιαλού, οχλήσεις στους περιοίκους....)».

Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει κατά της Ελλάδας προδικαστική διαδικασία για παράβαση των άρθρων 4 και 6 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, λόγω της ελλιπούς προστασίας και πλημμελούς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000 (αριθμός υπόθεσης 2014/2260). Είναι βέβαιο ότι η συγκεκριμένη απόφαση σας θα αποτελέσει επιβαρυντικό στοιχείο εις βάρος της χώρας μας.

Οι συνυπογράφουσες περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούν ότι αυτή η «εν λευκώ» παραχώρηση των προστατευόμενων παράκτιων ευπαθών οικοσυστημάτων της χώρας στους Ο.Τ.Α. θα επιφέρει σημαντική υποβάθμιση τους, καθώς δεν είναι δυνατός κανένας έλεγχος για το πόσες παραχωρήσεις θα γίνουν, σε ποια σημεία και τι είδους θα είναι αυτές.

Κατόπιν των ανωτέρω και εφόσον ισχύει η σύμφωνη γνώμη σας με αριθμ. πρωτ. 23841/664/28-4- 2016, ζητούμε την άμεση ανάκληση της και την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία και βιώσιμη διαχείριση των παράκτιων ευαίσθητων οικοσυστημάτων της χώρας μας.

Με τιμή

Οι συνυπογράφουσες οργανώσεις

ΑΝΙΜΑ
ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
ΑΡΧΕΛΩΝ
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΕΣΠΩΝ
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
Καλλιστώ
Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης
Greenpeace
MEDASSEΤ
Mom
WWF Ελλάς»

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση