Άρχισαν τα «όργανα» στην αγορά με το νέο «Εξοικονομώ»

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Αρνητικές παρενέργειες προκαλεί η υλοποίηση του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» εξαιτίας ορισμένων μεγάλων διαφορών μεταξύ των τιμών που επικρατούν σήμερα στην αγορά και αντίστοιχων τιμολογίων, που προβλέπει το πρόγραμμα για αρκετά επιδοτούμενα συστήματα.

Ήδη η Greenagenda.gr έχει αποκαλύψει τι συμβαίνει με τα κουφώματα από PVC και με τα κλιματιστικά, όπου σε αρκετές περιπτώσεις οι διαφορές στις τιμές μεταξύ αγοράς και προγράμματος είναι έως και υπερδιπλάσιες.

«Πελάτες ζητάνε μαύρα και τοις μετρητοίς τη διαφορά», επισήμανε στη Greenagenda.gr ιδιοκτήτης εταιρείας με ενεργειακά τζάκια, στα οποία επίσης η απόκλιση μεταξύ των τιμών του προγράμματος και της αγοράς δεν είναι διόλου αμελητέα.

«Είναι ενημερωμένοι για τις τιμές και για το τι προβλέπει το πρόγραμμα και έρχονται και ζητάνε απευθείας μία προσφορά, πάνω στην οποία πατάνε και απαιτούν, εφόσον αγοράσουν από εμάς, να τους δώσουμε τα υπόλοιπα λεφτά στο χέρι και μαύρα. Όταν τους εξηγούμε ότι η εταιρεία θα πρέπει να κόψει κανονικά τα τιμολόγια βάσει των τιμών του προγράμματος και ότι είναι αδύνατο να τους δώσουμε μαύρα στο χέρι τη διαφορά, μας λένε ότι θα πάνε σε άλλη παρόμοια επιχείρηση, η οποία δέχεται να κάνει αυτή τη λοβιτούρα», σημειώνει ο ίδιος.

«Αυτοί που κατά κανόνα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το πρόγραμμα με αυτό τον τρόπο, συνήθως έχουν χρήματα και μπορούν άνετα να καλύψουν την ίδια συμμετοχή. Απλά κοιτάζουν να βγάλουν έξτρα λεφτά για την τσέπη τους με αυτό τον τρόπο. Όσοι δεν έχουν ρευστότητα και ζητάνε να πάρουν δάνειο, δεν έχουν τις ίδιες αξιώσεις», συνεχίζει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας με τα ενεργειακά τζάκια.

Την ίδια στιγμή έχει προκύψει μία ακόμη παρενέργεια, που είναι απότοκο του πρώτου κύκλου του Εξοικονομώ, όπου σημειώθηκαν καθυστερήσεις στην αποπληρωμή εταιρειών, οι οποίες προμήθευσαν τους δικαιούχους με διάφορα συστήματα ενεργειακής εξοικονόμησης.

Έτσι, υπάρχουν περιπτώσεις δικαιούχων που θα αποπληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης με τραπεζικό δανεισμό, από τους οποίους οι επιχειρήσεις ζητάνε να πληρώσουν προκαταβολικά και από ίδιους πόρους όλα τα χρήματα για την αγορά κάποιου συστήματος και μόλις εκταμιευθεί το δάνειο, τότε θα τους τα επιστρέψουν (στη βάση προφανώς κάποιου ιδιωτικού συμφωνητικού).

Η τακτική αυτή έχει τις ρίζες της στην ανασφάλεια των επιχειρήσεων για την ομαλή και έγκαιρη αποπληρωμή των κονδυλίων του προγράμματος, παρόλο που μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να δείχνει ότι θα σημειωθούν καθυστερήσεις.

Όσον αφορά στις τιμές των ενεργειακών τζακιών, στις τρεις πρώτες κατηγορίες (βάσει της απόδοσης) η τιμή του προγράμματος είναι μέχρι 6.900 ευρώ (τελική τιμή με ΦΠΑ).

Ο μέσος όρος ανάλογων συστημάτων στην αγορά με παρόμοια απόδοση δεν ξεπερνά τις 4.000 ευρώ και από εκεί και πέρα το κόστος μπορεί να ανέβει κατακόρυφα ανάλογα με την εξωτερική επένδυση που θα έχει το τζάκι.

Οι περισσότεροι επιλέγουν γυψοσανίδα, αλλά με τις τιμές του προγράμματος άνετα βάζεις και… μάρμαρο ή κάποιο άλλο πολύ ακριβό υλικό.

Η απορία παραμένει η ίδια: γιατί σε αρκετά συστήματα του Εξοικονομώ οι τιμές είναι τόσο υψηλές, ενώ, εάν τα τιμολόγια ήταν πιο «προσγειωμένα», θα μπορούσαν να ωφεληθούν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι;

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση