Έρχεται η πρώτη μονάδα βιοκαλλιέργειας φυτοπλαγκτόν για έλαια, φαρμακευτικά προϊόντα και καλλυντικά

του Νίκου Αβουκάτου

Στην αναζήτηση έκτασης στην Ελλάδα για την κατασκευή μεγάλης μονάδας βιολογικής καλλιέργειας και επεξεργασίας προϊόντων από μικροφύκη βρίσκεται η ελβετική εταιρεία Nano Algae Solutions AG.

Στόχος της επένδυσης, ύψους 18 εκατ. ευρώ, είναι να καλυφθούν οι ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς σε προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, όπως έλαια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά, πρωτεΐνες και άλλα φαρμακευτικά προϊόντα, ακόμη και καλλυντικά.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της VIO Chemicals, Δημήτρης Καλίας, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hamberg AG, Nicolas Oltramare, μέτοχοι της Nano Algae Solutions, συναντήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, και ανακοίνωσαν την επένδυση της εταιρείας στην παραγωγή φυτοπλαγκτόν (microalgae) στην Ελλάδα.

Τα οφέλη του φυτοπλαγκτόν

Το φυτοπλαγκτόν έχει τεράστια σημασία για τον άνθρωπο και τον πλανήτη. Είναι εξαιρετικά θρεπτικό, καθώς είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες και αμινοξέα, πολυσακχαρίτες και βιταμίνες, όλα απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και την ευεξία.

Επιπλέον, αποτελεί μια ανανεώσιμη (αυτότροφη) και βιώσιμη φυσική πηγή, απαλλαγμένη. από τοξικές ρυπογόνες ουσίες. Μέσω της φωτοσύνθεσης, το φυτοπλαγκτόν απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και απελευθερώνει οξυγόνο.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις μείζονες κοινωνικές προκλήσεις που μας περιβάλλουν. Η εξάντληση των φυσικών πόρων, ο υποσιτισμός, η υπεραλιεία και η κλιματική αλλαγή είναι μόνο μερικές από αυτές», επισήμανε ο Δημήτρης Καλίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι σήμερα επενδύθηκε από την εταιρεία πάνω από 1 εκατ. ευρώ στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών με σκοπό την απομόνωση και διασφάλιση της ποιότητας και της υψηλής προστιθέμενης αξίας των επιμέρους συστατικών του φυτοπλαγκτόν.

1.200 τόνοι φυτοπλαγκτόν

Η Nano Algae Solutions προσβλέπει να αγγίξει σταδιακά ετήσια παραγωγή 1.200 τόνων βιομάζας φυτοπλαγκτόν, ενώ στο καθετοποιημένο συγκρότημα παραγωγής και επεξεργασίας αναμένεται να δημιουργηθούν περί τις 64 νέες, άμεσες θέσεις εργασίες και έως 83 έμμεσες, έως το 2024, με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται ανάλογα με την παραγωγή. Η τοποθεσία της παραγωγικής μονάδας αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα.

Σύμφωνα με τους επενδυτές, η χώρα πληροί τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές και κλιματικές συνθήκες για την παραγωγή του συγκεκριμένου στελέχους των μικροφυκών, το οποίο χρειάζεται άφθονο ηλιακό φως και θερμοκρασία ψυχρού νερού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η πρώτη επένδυση στη μπλε βιοοικονομία

«Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε ευρωπαϊκό κόμβο παραγωγής φυτοπλαγκτόν. Πρόκειται για μια μοναδική επένδυση στη χώρα, η πρώτη στο είδος της στον τομέα της μπλε βιοοικονομίας. Μέσω της ισχυρής συνεργασίας μας με την ομάδα R & D της VIO Chemicals στη Θεσσαλονίκη, η εταιρεία Nano Algae Solutions έχει αναπτύξει την τεχνολογία biorefinery για μηδενικά απόβλητα (zero waste) από τη βιομάζα και έχει αναπτύξει ένα ευρύ επιστημονικό και εμπορικό δίκτυο για την υποστήριξη του επενδυτικού σχεδίου», σημείωσε στη Greenagenda.gr ο κ. Καλίας.

Το Biorefinery είναι ένα σημαντικό μέρος της βιο-οικονομίας, στην οποία διαδραματίζει μείζονα ρόλο η βιώσιμη επεξεργασία της βιομάζας. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρείας, έχουν εξασφαλιστεί η νοοτροπία καινοτομίας και η αποδεδειγμένη εμπειρία στην ανάπτυξη βιοχημικών διαδικασιών για τη διασφάλιση της ποιότητας, της πνευματικής ιδιοκτησίας και της τεχνογνωσίας για την απρόσκοπτη καταχώρηση και εμπορευματοποίηση των τελικών προϊόντων.

Από την παραγωγή βιομάζας έως την εμπορευματοποίηση προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας πληρούται η κάλυψη όλων των σταδίων της αλυσίδας αξίας, από την αύξηση της βιομάζας, την παραγωγή και τη συγκομιδή, έως την ολοκληρωμένη επεξεργασία για την ανάπτυξη και παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, κυρίως λάδι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά και υψηλής καθαρότητας πρωτεΐνη.

Πρόκειται για ένα πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 7,4 εκατομμυρίων ευρώ (2020-2024) και υπάρχει σχέδιο επέκτασης του προϊόντος με πρόσθετες επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ.

«Έχουμε ήδη επενδύσει πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ στην ανάπτυξη των τεχνολογικών και πρωτοτύπων προϊόντων στη μονάδα έρευνας και ανάπτυξης της VIO Chemicals στη Θεσσαλονίκη, όπου απασχολούνται 30 επιστήμονες υψηλής ειδίκευσης και εμπειρογνώμονες της αγοράς», ανέφερε ο κ. Καλίας.

Στοχοθετημένες αγορές είναι: συμπληρώματα διατροφής και υγείας, ιχθυοκαλλιέργειες, ζωοτροφές, φαρμακευτικά προϊόντα, καλλυντικά.

Οι προβλέψεις για τις καθαρές πωλήσεις από τα κύρια προϊόντα εκτιμώνται σε 7,13 εκατ. ευρώ έως το 2024.

Η Microalgae στην αγορά της ΕΕ το 2016 ξεπέρασε τα 900 εκατ. ευρώ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση