Έως τον Μάρτιο τα ΠΔ για χωρικό σχεδιασμό, μέχρι Δεκέμβριο δασικοί χάρτες και αιγιαλοί

Έως τον Μάρτιο θα εκδοθούν όλα τα Προεδρικά Διατάγματα που απαιτούνται για την υλοποίηση του χωρικού σχεδιασμού, υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα και τίθεται σε ψηφοφορία αύριο Τετάρτη στην Ολομέλεια.

Ο κ. Σταθάκης είπε οι προδιαγραφές για τα τοπικά χωρικά σχέδια θα δημοσιοποιηθούν τον Ιανουάριο του 2017 και θα ακολουθήσουν τα περιφερειακά και εντός τριμήνου θα έχουν εκδοθεί όλα τα Προεδρικά Διατάγματα που απαιτούνται.

Για τους δασικούς χάρτες και την οριοθέτηση των αιγιαλών, που αποτελούν καθοριστικό βήμα για την κατάρτιση των χωρικών σχεδίων, ο υπουργός επεσήμανε ότι έχει αναρτηθεί το 50% των δασικών χαρτών και σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα τελειώσουν οι δασικοί χάρτες τον Νοέμβριο του 2017, ενώ και ο καθορισμός των αιγιαλών θα οριστικοποιηθεί την ίδια περίοδο (Δεκέμβριο 2017).

Ο χωρικός σχεδιασμός επιμερίζεται σε τρία επίπεδα: Εθνικό, περιφερειακό, τοπικό.

Στο εθνικό σχεδιασμό, είπε ο Γ. Σταθάκης, διαμορφώνονται «πλαίσιο και κανόνες με βάση μία σφιχτή εθνική στρατηγική χωροταξικού σχεδιασμού. Είναι ένα κείμενο αρχών και ένα πλαίσιο κανόνων που περιλαμβάνει όλες τις κεντρικές ιδέες της ανάπτυξης».

Παράλληλα, συνέχισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, «ενισχύεται το περιεχόμενο των περιφερειακών σχεδίων. Παρέχονται μάλιστα και κατευθύνσεις και ανά δήμο που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη».

Αναφερόμενος ο κ. Σταθάκης στα τοπικά χωρικά σχέδια σημείωσε ότι είναι «το κρίσιμο επίπεδο», καθώς «είναι ανά δήμο και αντικαθιστούν τα πρώην Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια. Τα τοπικά σχέδια θα περιλαμβάνουν όλον τον σχεδιασμό με βάση ισχυρούς κανόνες για χρήση γης, οικιστικής ανάπτυξης και τα διάφορα επιμέρους θέματα».

Απαντώντας στην κριτική ότι η έγκριση των τοπικών σχεδίων γίνεται από το υπουργείο, ο Γ. Σταθάκης εξήγησε ότι «η διαδικασία έγκρισης παραμένει στο επίπεδο του υπουργείου, καθώς είναι συνταγματική επιταγή. Όμως μεγιστοποιείται η αποκέντρωση γιατί ο κάθε δήμος θα συντάσσει το τοπικό σχέδιο».

Για τα ειδικά χωρικά σχέδια ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι «γίνονται κατά παρέκκλιση κάποιων κανόνων και γι’ αυτό έχουν ειδική διαδικασία έγκρισης. Η συχνή επίκληση επενδυτών για τα ειδικά χωρικά σχέδια είναι εν μέρει δικαιολογημένη και εν μέρει αδικαιολόγητη, καθώς υπάρχουν τεράστια προβλήματα από μεγάλα ξενοδοχεία και βιομηχανικές μονάδες. Είναι μία ειδική διαδικασία που θα διαμορφώνεται μέσα από κάποιους κανόνες. Για να τροποποιηθεί ένα υφιστάμενο σχέδιο χρειάζεται απόφαση αφού προηγηθεί το σχέδιο, εξεταστεί από τις υπηρεσίες, γίνουν προτάσεις για τροποποίηση και υπάρξει διαβούλευση».

Η διαδικασία που υπάρχει, είπε ο υπουργός, «δίνει την δυνατότητα να δημιουργηθεί ασφάλεια στον επενδυτή ότι υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία. Αν δεν υπήρχε κανένας μηχανισμός, η διαδικασία θα μπορούσε να καταλήξει, όχι στην αρχή, αλλά στο τέλος της με προσφυγές κ.λπ.».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση