Ίνες άνθρακα από «πράσινες» ύλες και με ελληνική σφραγίδα

Την παραγωγή ινών άνθρακα από «πράσινες» πρώτες ύλες, με σκοπό μεταξύ άλλων και τη μείωση του κόστους, διερευνά το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα Fibralspec.

Το πρόγραμμα συντονίζεται από την Ερευνητική Μονάδα Προηγμένων, Σύνθετων, Νανοϋλικών και Νανοτεχνολογίας (R-NANO) της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και βρίσκεται στον τέταρτο χρόνο υλοποίησής του, με ένα μέρος των αποτελεσμάτων του να αξιοποιείται ήδη από τους βιομηχανικούς εταίρους που συμμετέχουν στο έργο.

Το Fibralspec εντάσσεται στην ευρωπαϊκή συστάδα (cluster) «Carbon Fibres & Advanced High Performance Composites Cluster (CFPC)» για την προώθηση της έρευνας, την ανταλλαγή ιδεών, αποτελεσμάτων και μεθόδων που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της παρουσίας της Ευρωπαϊκή Ένωσης στην παραγωγή ινών άνθρακα.

Η Ε.Ε. αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή ινών άνθρακα διεθνώς (και θα είναι ο πρώτος έως το 2020), αλλά δεν είναι παραγωγός, εισάγοντας ίνες από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Σύμφωνα με προβλέψεις της Toray Industries Inc of Japan (ο μεγαλύτερος παραγωγός ινών άνθρακα στον κόσμο) αναμένεται αύξηση της χρήσης τους κατά 80% στον τομέα των βιομηχανικών εφαρμογών (π.χ. αυτοκινητοβιομηχανία, ασφαλή καταφύγια και ηλεκτρονική), 70% στον τομέα της αεροδιαστημικής και 30% στους υπόλοιπους τομείς (π.χ εμφυτεύματα και αθλητικά είδη).

Οι ίνες άνθρακα θεωρούνται οι κυρίαρχες ίνες ενίσχυσης για ελαφριά, υψηλής αντοχής και στιβαρότητας σύνθετα υλικά. Τα σύνθετα υλικά ενισχυμένα με ίνες άνθρακα χρησιμοποιούνται σε πολλές εφαρμογές, καθώς έχουν υψηλή αντοχή σε μηχανικές καταπονήσεις, ακαμψία, χαμηλή πυκνότητα, εξαιρετικές ιδιότητες διαβροχής, υψηλές αντιστάσεις στη διάβρωση, καθώς και ελεγχόμενη θερμική διαστολή.

Ωστόσο, το μεγάλο κόστος τους λειτουργεί απαγορευτικά για την εφαρμογή τους σε ευρύτερους τομείς εκτός της αεροδιαστημικής (π.χ. σε αεροσκάφη υψηλών προδιαγραφών).

Στο πλαίσιο του έργου έχουν σχεδιαστεί σημαντικές καινοτομίες όπως υπερπυκνωτές με βάση νανοΐνες άνθρακα, πρωτότυπες γραμμές παραγωγής και τροποποίησης, καθώς και νέα πρωτόκολλα, τα οποία βρίσκουν ήδη εφαρμογή.

Τα αποτελέσματα του έργου και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού cluster μπορούν να αξιοποιηθούν περαιτέρω. Αυτό θα έχει θετικά αποτελέσματα που ξεπερνούν την ερευνητική κοινοπραξία που υλοποιεί την έρευνα.

Τα θετικά αποτελέσματα αφορούν στη μείωση της εξάρτησης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας από τον εξαγωγικό ανεφοδιασμό της σε ίνες άνθρακα, συμβάλλοντας στην επίτευξη ενός στρατηγικού στόχου, την αύξηση της συνεισφοράς της ευρωπαϊκής βιομηχανίας στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ε.Ε..

Οι συνεργαζόμενοι φορείς

1. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ελλάδα, συντονιστής)

2. Politecnico di Torino (Ιταλία)

3. University of Birmingham (Ηνωμένο Βασίλειο)

4. Euromobilita S.R.O. (Τσεχία)

5. Thales Research and Technology (Γαλλία)

6. Global Safe Guard Ltd (Ηνωμένο Βασίλειο)

7. Open Source Management Ltd (Ηνωμένο Βασίλειο)

8. Anthony, Patrick & Murta Exportação (Πορτογαλία)

9. Frantsevich Institute for Problems of Materials Science (Ουκρανία)

10. CTM Ltd (Ηνωμένο Βασίλειο)

11. CB Yuzhnoye (Ουκρανία)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘ. ΔΡΑΓΑΤΟΓΙΑΝΝΗΣ,

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α. ΧΑΡΙΤΙΔΗΣ

Short Bios:

Ο Δ. Δραγατογιάννης, μαθηματικός Εφαρμογών, είναι ερευνητής στην Ερευνητική Μονάδα Προηγμένων, Σύνθετων, Νανοϋλικών και Νανοτεχνολογίας (R-NANO) της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ.

Ο Κ.Α. Χαριτίδης, καθηγητής στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, είναι επικεφαλής της Ερευνητικής Μονάδας Προηγμένων, Σύνθετων, Νανοϋλικών και Νανοτεχνολογίας (R-NANO).

Πηγή: «Αυγή της Κυριακής»

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση