Αιτήσεις για δωρεάν φιλοξενία σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ

Σε οκτώ διαφορετικά σημεία, που καλύπτουν και τις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες του δήμου Νεάπολης-Συκεών, μπορούν να προσέρχονται από αύριο, Παρασκευή 13 Ιουλίου, μέχρι και τη Δευτέρα 23 Ιουλίου, οι ενδιαφερόμενοι γονείς για την υποβολή της αίτησης προκειμένου να ενταχθούν τα παιδιά τους στα δωρεάν προγράμματα φιλοξενίας στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, όπως επίσης και στα δεκάδες προγράμματα των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) του δήμου στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ.

Για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, μάλιστα, οι χώροι υποδοχής, μετά από εντολή του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, θα λειτουργήσουν όλο αυτό το διάστημα σε συνεχές ωράριο από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ., ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Αυτοί είναι οι εξής:

  • · Συμβουλευτικός Σταθμός  Αγ. Παύλου (Ηπείρου 9-11, στο δημοτικό κατάστημα): Τηλ. 2313 300 206
  • · Συμβουλευτικός Σταθμός Νεάπολης (δημοτικό κατάστημα Νεάπολης, Ελ. Βενιζέλου 125): Τηλ. 2310 671 100, εσωτ. 123, 127, 129, 199
  • · Γραφείο Αθλητισμού Νεάπολης (γήπεδο Στρεμπενιώτη): Τηλ. 2310 671 100, εσωτ. 160
  • · Ωδείο Νεάπολης (Ελ. Βενιζέλου 72): Τηλ.  2310 616710
  • · Συμβουλευτικός Σταθμός Συκεών (Στρ. Σαράφη 1, στο ισόγειο του δημαρχείου): Τηλ.  2313 313 151 & 117, 162 & 164 & 153
  • · Πολιτιστικό Κέντρο Συκεών (Κομνηνών 38): Τηλ. 2310 638 058
  • · Κολυμβητήριο Συκεών (Μανδηλαρά 10): Τηλ. 2310 200 327
  • · Συμβουλευτικός Σταθμός Πεύκων (δημοτικό κατάστημα Πεύκων, Ειρήνης 19): Tηλ. 2313 502 226 

 

Πλήρης ετοιμότητα

Η έναρξη της προθεσμίας βρίσκει τις υπηρεσίες του δήμου σε πλήρη ετοιμότητα, με περισσότερα από 30 στελέχη να έχουν στρατευθεί στην εξυπηρέτηση των εργαζόμενων ή άνεργων μητέρων, έτοιμα να παρέχουν κάθε διευκόλυνση, ακόμη και στην ασφαλή συμπλήρωση της αίτησης. Για να φτάσουν στο σημείο αυτό χρειάστηκε το προηγούμενο διάστημα να πραγματοποιηθούν ειδικές ενημερωτικές συναντήσεις ώστε να επιτευχθεί ο κατάλληλος συντονισμός για την αποφυγή κάθε ταλαιπωρίας των ενδιαφερόμενων γονέων.

«Τα χρονικά περιθώρια για τη συμπλήρωση των αιτήσεων και την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών, σε σχέση με την αυξημένη ζήτηση, είναι πάρα πολύ μικρά. Σε λίγες ημέρες πρέπει να εξυπηρετήσουμε χιλιάδες γονείς, για αυτό και βρισκόμαστε σε πλήρη κινητοποίηση κι επιφυλακή», τονίζει ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρης Απατσίδης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται να υποβληθούν περίπου 8.000 αιτήσεις, αριθμός πολύ υψηλός σε σχέση με την περσινή περίοδο. Για την περίοδο 2011-2012 ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», είχε εξασφαλίσει συνολικά 3.653 θέσεις δωρεάν φιλοξενίας (995 βρέφη-νήπια και 2.658 ΚΔΑΠ, μεταξύ των οποίων 124 ΑμεΑ), με το ποσοστό επιτυχίας να ανέρχεται στο 6,2% σε πανελλαδικό επίπεδο, με τα χιλιάδες παιδιά να φιλοξενούνται σε συνολικά 29 υποδομές και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες (Συκιές, Νεάπολη, Πεύκα, Αγ.Παύλος), ενώ για τη φετινή περίοδο διεκδικεί ακόμη περισσότερες θέσεις.

Στήριξη των εργαζόμενων γονέων

Με την εξασφάλιση των χιλιάδων δωρεάν θέσεων στους δημοτικούς βρεφικούς-παιδικούς σταθμούς και στα ΚΔΑΠ, ο δήμος από τη μια συμβάλλει δυναμικά στη στήριξη των εργαζόμενων γονέων, καθώς απαλλάσσονται από μεγάλες δαπάνες που στην αντίθετη περίπτωση θα επιβαρύνονταν, από την άλλη συμβάλλει αποφασιστικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αφού μόνο για τη λειτουργία των ΚΔΑΠ της περσινής περιόδου προσλήφτηκαν περισσότερα από 400 άτομα, στην πλειοψηφία τους νέοι επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων.  

Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα απευθύνεται στις μητέρες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, είναι αυτοαπασχολούμενες ή άνεργες, με στόχο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας ή τη διευκόλυνσή τους στην αναζήτηση εργασίας. Από το πρόγραμμα εξαιρούνται οι τακτικοί και αορίστου χρόνου υπάλληλοι του δημοσίου, των ΝΠΔΔ, καθώς και οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού.

Τα φιλοξενούμενα παιδιά μπορούν να απολαύσουν εντελώς δωρεάν υπηρεσίες φύλαξης, δημιουργικής απασχόλησης, ωδείου, αθλητισμού (ποδόσφαιρο, μπάσκετ κλπ.), πολιτιστικών δραστηριοτήτων (θέατρο, σκάκι, εκμάθηση παραδοσιακών χορών), εκμάθηση αγγλικών και ηλεκτρονικών υπολογιστών, βοήθειας στο σχολικό διάβασμα, ενώ θα παρέχεται και συμβουλευτική υποστήριξη στους γονείς.

Επιπλέον, στο πρόγραμμα εντάσσονται και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία για παιδιά, εφήβους και νέους ενήλικους με αναπηρία. Αυτά περιλαμβάνουν καθημερινή δημιουργική απασχόληση, εκπαίδευση σε κοινωνικές δεξιότητες, επαγγελματική προκατάρτιση, γυμναστική, θέατρο, φυσικοθεραπεία, λογοθεραπεία, μουσικοθεραπεία και εκπαίδευση στην αυτόνομη διαβίωση.

Ενημερωθείτε για  τις προϋποθέσεις υποψηφίων  και τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!