Αλαλούμ στον Ωρωπό δείχνει η ανάρτηση του δασικού χάρτη

Ένα πραγματικό παζλ από δασικές και μη εκτάσεις, χαρακτηρισμένες και αποχαρακτηρισμένες, εκχερσωμένες και δασωμένες, εντός σχεδίου ή εντός σχεδίων που δεν έχουν ακόμα νόμιμη ισχύ αποκαλύπτει η ανάρτηση του δασικού χάρτη στον Ωρωπό. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι «οικιστικές πυκνώσεις» καταλαμβάνουν περίπου το 7% του χάρτη, όταν στο μεγάλο «πακέτο» δασικών χαρτών που κυρώθηκαν στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς ο μέσος όρος ήταν μόλις 0,61%, χαρακτηριστικό του τρόπου ανάπτυξης των περιαστικών περιοχών της Αττικής.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Δασικών Χαρτών της «Ελληνικό Κτηματολόγιο», τα οποία επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», ο χάρτης που αναρτήθηκε πριν από λίγες ημέρες καλύπτει έκταση 115.594 στρεμμάτων. Σε αυτόν, ως ανέκαθεν δασικές εκτάσεις (στις ιστορικές αεροφωτογραφίες και σήμερα) καταγράφηκαν 29.524 στρέμματα, ενώ ανέκαθεν μη δασικά 4.132 στρέμματα. Περίπου 4.727 στρέμματα ήταν δασικά στο παρελθόν αλλά σήμερα έχουν εκχερσωθεί, ενώ το αντίθετο (μη δασικά στο παρελθόν και δασικά σήμερα) ισχύει για 2.566 στρέμματα.

Λόγω του μεγάλου οικιστικού ενδιαφέροντος, πολλοί ιδιοκτήτες γης έσπευσαν τα προηγούμενα χρόνια να ζητήσουν από το δασαρχείο πράξη χαρακτηρισμού. Οι ήδη εκδοθείσες πράξεις καλύπτουν 60.375 στρέμματα γης (περισσότερο από το μισό του δασικού χάρτη που αναρτήθηκε!) εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος (43.170 στρέμματα) έχει κριθεί τελεσίδικα μη δασικό και τα 17.205 στρέμματα ως δασικό (να σημειωθεί ότι ο δασικός χάρτης παίρνει ως δεδομένους τους χαρακτηρισμούς των δασαρχείων και δεν εξετάζει ποια μορφή είχαν στο παρελθόν, δηλαδή αν η υπηρεσία έκρινε σωστά).

Εκτός ανάρτησης έμειναν καθ’ υπόδειξιν του δήμου 22.642 στρέμματα. Από αυτά, το μικρότερο μέρος είναι περιοχές εντός σχεδίου πόλεως (4.681 στρέμματα) και το μεγαλύτερο μέρος σχέδια πόλης που στερούνται νόμιμης ισχύος (9.530 στρέμματα).

«Εντυπωσιακός», σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, είναι ο αριθμός των οικιστικών πυκνώσεων, που καλύπτουν 8.431 στρέμματα, (περίπου το 7% του δασικού χάρτη) και φυσικά εξαιρούνται της ανάρτησης. Μάλιστα, υπάρχει κάτι αξιοσημείωτο: το μεγαλύτερο μέρος των εκτάσεων αυτών (6.904 στρέμματα) έχει χαρακτηριστεί τελεσίδικα μη δασικό και μόλις 237 στρέμματα δασικά, με αποφάσεις του δασαρχείου. Γιατί λοιπόν κάποιος να εξαιρέσει από τον δασικό χάρτη ως «οικιστική πύκνωση» εκτάσεις... που ούτως ή άλλως δεν είναι δασικές; Το πιθανότερο είναι στις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις να μη συμπληρωνόταν ο απαραίτητος αριθμός αυθαιρέτων (ώστε να εξαιρεθεί μια περιοχή ως οικιστική πύκνωση) και επομένως οι υπηρεσίες ανέλαβαν τη δημιουργία μεγάλων ομάδων, προκειμένου να μην απολέσει κανείς την ευκαιρία.

Στην ίδια κατηγορία έχουν συμπεριληφθεί και 529 στρέμματα που ήταν και εξακολουθούν να είναι δασικά, 463 στρέμματα που εμφανίζονταν στις αεροφωτογραφίες δάσος αλλά σήμερα δεν είναι πια και 237 στρέμματα τα οποία έχουν κριθεί τελεσίδικα ως δασικά. Με άλλα λόγια... λίγο από όλα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση