Αναγεννήθηκε ο υποβαθμισμένος υγρότοπος Αλυκής στη Νάξο (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Αναγεννήθηκε ο υγρότοπος της Αλυκής που είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο της Νάξου. Ασυνείδητοι συνήθιζαν για χρόνια να πετούν μπάζα σε μια περιοχή που αποτελεί έναν μεταναστευτικό σταθμό, τόπο διαχείμασης και τόπο φωλιάσματος υδρόβιων και παρυδάτιων πτηνών.

Τα μέλη του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου φύτεψαν πάνω από 50 αλμυρίκια, καθώς και συκιές, μουσμουλιές και μικρούς φοίνικες και σήμερα ο υγρότοπος δεν θυμίζει πλέον σε τίποτα την περιβαλλοντική υποβάθμιση του πρόσφατου παρελθόντος.

«Σε αυτό τον χώρο μέχρι και πριν από λίγα χρόνια άδειαζαν τα μπάζα τους όσοι έκαναν εργασίες κατεδάφισης και ανακαίνισης. Μάλιστα, με τα υλικά δημιουργήθηκε ένας δρόμος που εξυπηρετούσε τη διέλευση για κάποιους κατοίκους που πήγαιναν στα χωράφια τους», επισήμανε ο Γιάννης Ορφανός, μέλος του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου.

Με παρέμβαση του Γραφείου Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας του νησιού, τα περισσότερα μπάζα και σκουπίδια απομακρύνθηκαν από τη δημοτική αρχή. Χρειάστηκε, βέβαια, να περάσουν τρία περίπου χρόνια, ωστόσο τα μέτρα που ελήφθησαν απέδωσαν καρπούς και η αλλαγή είναι σήμερα εντυπωσιακή.

Οι εντατικές περιπολίες των μελών του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου και η τοποθέτηση των απαγορευτικών πινακίδων από τον δήμο Νάξου κατάφεραν να σταματήσουν αυτήν την κακιά συνήθεια και να μεταμορφώσουν την περιοχή.

Ο υγρότοπος της Αλυκής είναι ένας από τους μεγαλύτερους στο Νότιο Αιγαίο.Αυτό το σοβαρό θέμα περιβαλλοντικής υποβάθμισης του υγροτόπου δημοσιεύτηκε επανειλημμένα από την Greenagenda.gr.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση