Ανοίγει τον Νοέμβριο το ΚΔΑΥ Σίνδου - Ταχύτερη και ποιοτικότερη η ανακύκλωση (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Έτοιμο να λειτουργήσει τον Νοέμβριο θα είναι το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) της Σίνδου, που είχε καεί σχεδόν ολοσχερώς τον περασμένο Απρίλιο. Μετά από έξι μήνες, οι υπεύθυνοι της εταιρείας μαζί με το προσωπικό κατάφεραν να αντικαταστήσουν πλήρως τον μηχανολογικό εξοπλισμό, όπως τις γραμμές μεταφοράς των υλικών από το σημείο υποδοχής τους (εκφόρτωσης από τα οχήματα συλλογής).

Η πυρκαγιά που ξέσπασε τη Μεγάλη Παρασκευή ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για την ανακύκλωση στη Θεσσαλονίκη, που μέχρι και σήμερα αντιμετωπίζει προβλήματα ως απόρροια της καταστροφής στο Κέντρο της Σίνδου. Στο συγκεκριμένο ΚΔΑΥ κατέληγε η μπλε γραμμή (συσκευασίες) της ανακύκλωσης του δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και τα οχήματα ανακύκλωσης από άλλους έξι δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας στην οποία ανήκει το ΚΔΑΥ Σίνδου, Νικόλαο Κοτίδη, τα μέτρα πυρασφάλειας θα είναι αρκετά αυξημένα και προηγμένης τεχνολογίας. Ειδικότερα, θα υπάρχουν ανιχνευτές καπνού και θα γίνονται μετρήσεις θερμοκρασίας από απόσταση με Laser με σκοπό τον αυστηρό έλεγχο των υλικών που θα εισέρχονται στο Κέντρο. Ακόμη θα υπάρχει στο ΚΔΑΥ όχημα πυρόσβεσης καθώς και μόνιμη βάρδια φύλαξης.

Έτοιμος είναι και ο κυλινδρικός βραχίονας όπου γίνεται το «κοσκίνισμα» των ανακυκλώσιμων υλικών.

Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να γίνει η τοποθέτηση μεγαλύτερων οπτικών διαχωριστών που μπορούν να αναγνωρίζουν τη μοριακή σύνθεση των υλικών. Η τεχνολογία τους είναι τελευταίας γενιάς και αυτό σημαίνει ότι η διαλογή των υλικών θα γίνεται πιο γρήγορα και με ποιοτικότερο τρόπο, κατά περίπου 30% με 40%.

«Σκοπός μας είναι να αυξήσουμε τη δυναμικότητα του Κέντρου και να αναβαθμίσουμε τη διαδικασία της ανακύκλωσης ώστε να γίνεται ακόμη καλύτερα και να αυξήσουμε την ποσότητα ανακύκλωσης των υλικών κατά 20%», σημείωσε ο κ. Κοτίδης.

Ο αρχικός προγραμματισμός λειτουργίας του ΚΔΑΥ ήταν στις αρχές Οκτωβρίου. Η καθυστέρηση στην παραλαβή του οπτικών διαχωριστών έχει μεταθέσει τον χρόνο της λειτουργίας του για τον επόμενο μήνα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση