Ανταποδοτική ανακύκλωση: Αρχίζει το «Tropa Verde» στον δήμο Παύλου Μελά

του Νίκου Αβουκάτου

Ως πολύ θετική αξιολογείται η συνολική αποτίμηση της εφαρμογής του προγράμματος «Ορθή Διαχείριση των Απορριμμάτων - Ανακύκλωση με Διαλογή στην Πηγή στις Σχολικές Μονάδες του Δήμου Παύλου Μελά», στο οποίο συλλέγονται σε χωριστούς κάδους το πλαστικό, το χαρτί και το αλουμίνιο. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 50 σχολεία.

Με τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την έναρξη της εφαρμογής του πιλοτικού εκπαιδευτικού προγράμματος έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου. Η έρευνα βασίστηκε σε ερωτηματολόγιο που συνέταξε το ΚΠΕ και συμπληρώθηκε από τους συντονιστές εκπαιδευτικούς των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την ανάλυση των απαντήσεων, διαπιστώνεται συνεργασία, συλλογική προσπάθεια και ανταπόκριση των μαθητών.

Ακόμη, συμπεραίνεται ότι το Δίκτυο «Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία, Ενεργός Πολίτης στον Δήμο Παύλου Μελά» αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη σχολική κοινότητα, που αξιοποιεί τις δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας για ένα καλύτερο περιβάλλον και αειφόρο ανάπτυξη ετοιμάζοντας τους αυριανούς περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους πολίτες.

Σύμφωνα με τη στρατηγική του δήμου, αλλάζει ο τρόπος σκέψης των δημοτών, επενδύοντας στους μαθητές και αυριανούς ενεργούς πολίτες με σωστή ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, πρόληψη, επανάχρηση, ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή.

«Στον δήμο Παύλου Μελά λέμε "όχι" στα πλαστικά μιας χρήσης για ένα φιλικότερο και καθαρότερο περιβάλλον. Οι μαθητές μαζί με τις οικογένειές τους καταγράφουν σε ερωτηματολόγιο τα ανακυκλώσιμα υλικά που «παράγουν» στο σπίτι και σταδιακά προσπαθούν να τα μειώσουν προωθώντας την πρόληψη και επανάχρηση», λέει στη Greenagenda.gr ο Σάκης Λαζαρίδης, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Παύλου Μελά.

Η συλλογή, διαχείριση και πώληση των καθαρών ανακυκλώσιμων υλικών γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τα Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Δυτικής Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου, αξιολογείται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της προώθησης της Κυκλικής και Κοινωνικής Οικονομίας και υποστηρίζεται από την ΕΥΑΘ ΑΕ, με διανομή στους μαθητές τσαντών, παγουριών, ποτηριών και υλικών πολλαπλών χρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό οι μαθητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς τους προβαίνουν σε περιβαλλοντικές δράσεις και ενημερώνουν τις γειτονιές για την προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας και την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης «Tropa Verde», που θα ξεκινήσει σε λίγο καιρό στον δήμο Παύλου Μελά.

Η Δέσποινα Μιχελάκη, υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δευτεροβάθμιας Δ.Θεσ/νίκης, επισημαίνει στη Greenagenda.gr ότι «όλη η δραστηριότητα που γίνεται από τον δήμο εκφράζει μια συλλογική πράξη η οποία συνδέει το σπίτι, το σχολείο και την κοινωνία. Είναι μια σύμπραξη όλων των φορέων».

«Τα αποτελέσματα τους προγράμματος είναι σημαντικά καθώς γίνεται πράξη και βίωμα μια καλύτερη ζωή. Ακόμη, διαπιστώνουμε ότι με την πάροδο του χρόνου η συμμετοχή αυξάνεται και το σημαντικό είναι ότι γίνεται αποτελεσματικότερη αυτή η δραστηριότητα», λέει η κα. Μιχελάκη.

Το Tropa Verde θα ξεκινήσει μέσα στον Μάρτιο, όπου οι πολίτες θα συμμετέχουν φέρνοντας καθαρά ανακυκλώσιμα υλικά στις γωνιές ανακύκλωσης και θα παίρνουν ανταποδοτικά παροχές και δωροεπιταγές.

Ο δήμος Παύλου Μελά συνεργάζεται με 5 ευρωπαϊκούς δήμους για την καλύτερη εφαρμογή ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή και η συγκεκριμένη αποτελεί καλή πρακτική για πολλούς δήμους στην Ελλάδα.

Οι δήμοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας «TROPA VERDE, REWARDING RECYCLING-URBACT»:

-Santiago de Compostela (Ισπανία)

-Guimarães (Πορτογαλία)

-City of Budapest District 14 Zugló Municipality (Ουγγαρία)

-Stowarzyszenie Aglomeracja Opolska (Πολωνία)

-Métropole Nice Côte d'Azur (Γαλλία)

Η συνεργασία έχει ως σκοπό τη μεταφορά της καλής πρακτικής που αναπτύχθηκε στον δήμο Santiago de Compostela, για την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης υλικών, σε δημοτικό επίπεδο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση