Απορριμματοφόρο κινήθηκε με οικολογικό αέριο από τα αποφάγια νοικοκυριών στο Χαλάνδρι

του Νίκου Αβουκάτου

Μια ακόμη «πράσινη» πρωτιά του δήμου Χαλανδρίου αποδεικνύει στην πράξη τα οφέλη του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας.

Τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά κινήθηκε απορριμματοφόρο όχημα του δήμου με βιοαέριο που προήλθε από την επεξεργασία των οργανικών υπολειμμάτων που συλλέχθηκαν από τα 250 νοικοκυριά της περιοχής τα οποία συμμετέχουν στο πρωτοποριακό πρόγραμμα Waste4Think.

Τώρα, ο δήμος Χαλανδρίου εξέλιξε το βιοαέριο αυτό και το μετέτρεψε σε υθάνιο, ένα ακόμη καθαρότερο, οικολογικό καύσιμο κίνησης.

Στο πλαίσιο εφαρμογής του Waste4think, o πιλοτικός αντιδραστήρας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου μεγέθους 4 κυβικών μέτρων αφού χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή βιομεθανίου (bioCNG) (αναβαθμισμένου βιοαερίου) από FORBI με το οποίο κινήθηκε τον Σεπτέμβριο το απορριμματοφόρο του δήμου που συλλέγει τα υπολείμματα τροφών, τροποποιήθηκε στη συνέχεια για την παραγωγή ακόμη πιο βελτιωμένου και πιο «πράσινου» αέριου βιοκαυσίμου, που ονομάζεται υθάνιο.

Σύμφωνα με τον Γεράσιμο Λυμπεράτο, καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο του δήμου Χαλανδρίου για θέματα ανακύκλωσης, προστέθηκε, πριν τον αναερόβιο μεθανογόνο αντιδραστήρα, ένας αντιδραστήρας 500 λίτρων για την παραγωγή βιοϋδρογόνου. Το μείγμα των δύο αερίων (υδρογόνου και μεθανίου) ονομάζεται υθάνιο (hythane) και αποτελεί ένα ακόμη καλύτερο και καθαρότερο αέριο βιοκαύσιμο από το βιομεθάνιο.

Η μέση παραγωγή που επιτεύχθηκε σε τρεις περίπου μήνες λειτουργίας με αυτό τον τρόπο είναι 40 λίτρα υδρογόνου και 400 λίτρα μεθανίου ανά κιλό FORBI, δηλαδή 440 λίτρα υθανίου με σύσταση 9% υδρογόνο και 91% μεθάνιο.

Πάνω από 800 καφέ κάδους από το 2020

Σε ό,τι αφορά τους καφέ κάδους στον δήμο, ήδη στην επικράτειά του έχουν απλωθεί 90 τέτοιοι κάδοι, αριθμός που αντιστοιχεί στην κάλυψη του 10% του πληθυσμού του.

Μέσα στο επόμενο διάστημα ο δήμος Χαλανδρίου αναμένει ακόμη 250 κάδους, ενώ στα σχέδια για το 2020, σύμφωνα με τον κ. Λυμπεράτο, είναι η προμήθεια επιπλέον 500 καφέ κάδων για όλο το Χαλάνδρι.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση