Αρχίζει ξανά η φαλαινοθηρία στην Ιαπωνία, έπειτα από 30 χρόνια απαγόρευσης

Τα ιαπωνικά φαλαινοθηρικά ετοιμάζονται να σηκώσουν άγκυρα από σήμερα για να ξαναρχίσουν έπειτα από πάνω από 30 χρόνια το κυνήγι των κητοειδών αυτών. Από το περασμένο έτος, το Τόκιο είχε ανακοινώσει πως εγκαταλείπει την Διεθνή Επιτροπή Φαλαινών (IWC) και πως από 1ης Ιουλίου θα ξαναρχίσει το κυνήγι τους στην εθνική της αποκλειστική ζώνη.

Η απόφαση αυτή έχει πυροδοτήσει διεθνή κατακραυγή και ακτιβιστές από πολλές χώρες προσπάθησαν να ασκήσουν πιέσεις στους ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν στη σύνοδο της G20 στην Οζάκα να μη στηρίξουν την «ωμή επίθεση κατά των φαλαινών».

Η Ιαπωνία υποστηρίζει πως η κατανάλωση κρέατος φάλαινας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του πολιτισμού της και πως τα περισσότερα είδη των κητών αυτών δεν διατρέχουν κίνδυνο εξαφάνισης. Από το 1986 ισχύει ένα διεθνές μορατόριουμ κατά του κυνηγιού της φάλαινας, όμως η Ιαπωνία είχε αρχίσει να παρεκκλίνει από τις διεθνείς συμφωνίες, ονομάζοντας το άτυπο τούτο κυνήγι ως «επιστημονικό ψάρεμα φαλαινών στον Βόρειο Ειρηνικό». Μία πρακτική, που οι επικριτές της επισήμαιναν πως είναι μία κεκαλυμμένη μεν, αλλά καθαρά εμπορική δραστηριότητα. Το 2015 το δικαστήριο του ΟΗΕ απαγόρευσε τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση