Αυστραλία: Πολιτικοί και ακτιβιστές για το περιβάλλον καλούν σε άμεση δράση ενώ μαίνονται οι πυρκαγιές

Τον τρόμο τους, μπροστά στην ατέρμονη κρίση των πυρκαγιών στην Αυστραλία, εκφράζουν πολιτικοί και ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος τονίζοντας ότι το μέγεθος της καταστροφής συνιστά μία επείγουσα υπενθύμιση ότι πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας έχει κηρύξει την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για μία εβδομάδα, καθώς εξακολουθούν να μαίνονται οι πυρκαγιές.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι προβλέπεται να συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα τον «εκτεταμένο κίνδυνο ακραίων πυρκαγιών» στο ανατολικό τμήμα της Αυστραλίας.

Από τον Σεπτέμβριο, εξαιτίας των πυρκαγιών, 18 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και έχουν καταστραφεί ολοσχερώς περισσότερα από 1.200 σπίτια στη Νέα Νότια Ουαλία και τη Βικτόρια. Τουλάχιστον 17 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι μετά τις πυρκαγιές αυτή την εβδομάδα. Χιλιάδες ακόμη άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τουριστικές περιοχές στη Νέα Νότια Ουαλία.

Η πρώην υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ, η Χίλαρι Κλίντον, τόνισε ότι οι πυρκαγιές στην Αυστραλία – που άρχισαν νωρίτερα φέτος λόγω των υψηλών θερμοκρασιών – δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης των καταστρεπτικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε επίσης ο Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος διεκδικεί το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις εκλογές του 2020.

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Αυστραλία θα γίνει όλο και πιο κοινό σε όλο τον κόσμο αν δεν καταπολεμήσουμε επιθετικά την κλιματική αλλαγή και δεν μετατρέψουμε το ενεργειακό μας σύστημα μακριά από τα ορυκτά καύσιμα. Το μέλλον του πλανήτη διακυβεύεται. Πρέπει να δράσουμε», τόνισε ο Σάντερς.

Τις πυρκαγιές καλύπτουν από την πρώτη μέρα με εκτενή δημοσιεύματα τα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον ωστόσο έχει επικριθεί έντονα για την απροθυμία του να αναφέρει καν το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής κατά την περίοδο αυτή της κρίσης με τις πυρκαγιές στη χώρα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση