Αυτονομία στη διαχείριση αποβλήτων ζητεί ο δήμος Τρίπολης

Στις πολύπλοκες δικαστικές, γραφειοκρατικές και άλλες «ατραπούς», που δεν παράγουν όμως αποτέλεσμα και ουσία, έχει εμπλακεί το ζήτημα των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, όπως τουλάχιστον προκύπτει από σχετική έγγραφη επιστολή προς τους αρμόδιους Υπουργούς, την οποία απέστειλε ο Δήμαρχος της Τρίπολης, κ. Δημήτρης Παυλής.

Ο κ. Παυλής τους ζητά να παρέμβουν νομοθετικά, ώστε να μπορέσουν οι δήμοι να διαχειριστούν τα απορρίμματα από μόνοι τους και σύμφωνα με το δικό τους σχέδιο.

Γιατί όμως; «Είναι γνωστό το ακανθώδες ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων που επί σειρά ετών ταλανίζει όχι μόνο το Δήμο Τρίπολης αλλά και ευρύτερα την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αποτέλεσμα πλημμελών σχεδιασμών και έλλειψης σοβαρής κρατικής ενασχόλησης με το ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων, η Περιφέρεια Πελοποννήσου βιώνει σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της επικράτειας, τα σφάλματα του παρελθόντος σε βάρος της δημόσιας υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος», επισημαίνει ο κ. Παυλής και προσθέτει πως «στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας ο ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Πελοποννήσου εκπόνησε πρόσφατα το ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) Πελοποννήσου, που κυρώθηκε με απόφασή, η οποία όμως έχει προσβληθεί με αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του ΣτΕ για μία σειρά λόγων νομιμότητας, διοικητικών και περιβαλλοντικών».

«Η δικάσιμος έχει οριστεί, έπειτα από αναβολή, για τον Φεβρουάριο του 2018. Και ενώ διαφαίνεται στον ορίζοντα ότι η διαμάχη για τη νομιμότητα του ΠΕΣΔΑ δεν πρόκειται να τερματιστεί στο άμεσο μέλλον, η κατάσταση στο Δήμο μας, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων της τοπικής μας κοινωνίας, συνεχίζει να είναι επείγουσα και να χρήζει άμεσης αντιμετώπισης» σημειώνει ο Δήμαρχος της Τρίπολης.

Επί της βάσης αυτής, κατά τον κ. Παυλή, «ζητούμε να επιτραπεί με νομοθετική ρύθμιση, σε όσους δήμους το επιθυμούν και έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν μόνοι τους στην αυτοτελή διαχείριση των αποβλήτων τους από τους ίδιους, εντός βεβαίως του πλαισίου που προδιαγράφεται από το ΕΣΔΑ (Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) και την ευρωπαϊκή νομοθεσία και με γνώμονα την επίτευξη των ποσοτικών στόχων, που έχουν τεθεί μέχρι το 2020».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση