Βίοι αντίθετοι για τις τιμές ηλιακής ενέργειας και άνθρακα

Οι τιμές για τις νέες εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας μειώθηκαν κατά 26% το τελευταίο έτος, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg. Οι τιμές μειώθηκαν σε ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά σε ορισμένες από τις σημαντικότερες αναδυόμενες αγορές όπως η Ινδία και η Κίνα.

Οι τιμές μειώθηκαν τόσο πολύ ώστε τώρα είναι φθηνότερη η κατασκευή νέων εμπορικών μονάδων παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας παρά η διατήρηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων άνθρακα και πυρηνικής ενέργειας. Σύμφωνα με έκθεση της βρετανικής επενδυτικής εταιρείας Lazard, οι τιμές για αυτές τις παραδοσιακές πηγές παραγωγής ενέργειας αυξήθηκαν κατά το τελευταίο έτος, ενώ το κόστος για ανανεώσιμες πηγές όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια εξακολουθεί να μειώνεται δραματικά.

Δύο βασικοί παράγοντες συμβάλλουν στη μείωση των τιμών, η βελτίωση της τεχνολογίας και η αυξημένη χρήση διαγωνισμών για την προώθηση της ανταγωνιστικής τιμολόγησης.

Η νέα φωτοβολταϊκή τεχνολογία είναι ικανή να παράγει περισσότερο ηλεκτρισμό με την ίδια ποσότητα φωτός. Στην περίπτωση της αιολικής ενέργειας, οι σημερινές ανεμογεννήτριες μπορούν να παράγουν την ίδια ισχύ από ανέμους 17 χιλιομέτρων την ώρα, με αυτήν που παράγουν ανεμογεννήτριες μίας δεκαετίας από ανέμους διπλάσιας ταχύτητας, σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs.

Εξάλλου, οι κρατικές επιδοτήσεις δεν είναι πλέον απαραίτητες για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων. Παρόλο που είναι σίγουρα ευπρόσδεκτες και βοηθούν στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα έργα μεγάλης κλίμακας μπορούν πλέον να προχωρήσουν χωρίς αυτές, όπως, για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι κρατικές επιδοτήσεις καταργήθηκαν το 2016.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση