Βορίδης στη Greenagenda: Τέλος Μαρτίου το σχέδιο για τις παράνομες ελληνοποιήσεις 

Συνέντευξη στον Νίκο Αβουκάτο

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος των παράνομων ελληνοποιήσεων, διαβεβαιώνει σε συνέντευξή του στη Greenagenda.gr ο υπουργός, Μάκης Βορίδης.

Όπως λέει ο κ. Βορίδης, το ΥΠΑΑΤ επεξεργάζεται το νέο κυρωτικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση τεσσάρων αδικημάτων. Ο υπουργός γνωστοποιεί ότι η διαδικασία για την επαναξιολόγηση και την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του καλοκαιριού.

Κύριε Υπουργέ, περιγράψτε μας το σχέδιο προώθησης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στις ξένες αγορές. Πώς σκέφτεστε να ξεπεραστούν τα σημερινά προβλήματα; Πώς θα μπορέσουν τα ελληνικά προϊόντα να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό;

Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έπραξα και συνεχίζω να πράττω ό,τι είναι δυνατόν για την προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Σας υπενθυμίζω το άνοιγμα της αγοράς της Ινδίας στα μήλα μας, τη σημαντική επιτυχία της Κυβέρνησής μας για τη μη επιβολή δασμών, από τις ΗΠΑ, στο ελληνικό ελαιόλαδο και στις ελληνικές βρώσιμες ελιές αλλά και άλλη μια επιτυχία μας για το άνοιγμα της αχανούς αγοράς της Κίνας στο «χρυσό μπαχαρικό» μας τον κρόκο Κοζάνης. Αυτές είναι μόνον ορισμένες από τις προσπάθειες που έχουν ευοδωθεί μέχρι σήμερα ώστε να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε το απαιτούμενο υπόβαθρο για να γίνουν τα προϊόντα της ελληνικής γης γνωστά σε όλες τις γωνιές του πλανήτη μας. Παράλληλα, συνεχίζουμε με αμείωτη ένταση τις προσπάθειες για τη βελτίωση των αγροτικών προϊόντων μας με αλλεπάλληλες μεθοδικές κινήσεις. Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα είναι ο καλύτερης πρεσβευτής της πατρίδας μας όπου γης και το ξεπέρασμα των όποιων προβλημάτων ανοίγει διάπλατα της πύλες της ανάπτυξης τόσο της οικονομίας μας όσο και του πρωτογενούς τομέα.

Σε ό,τι αφορά τους τρόπους για αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων, πόσο σοβαρό είναι σήμερα το πρόβλημα και ποιος θα είναι ο σχεδιασμός για την επίλυσή του;

Επεξεργαζόμαστε ήδη ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της μάστιγας του μιμητισμού σε βάρος εθνικών προϊόντων μας. Ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει αυστηροποίηση των ελέγχων σε όσους προβαίνουν σε παράνομες ελληνοποιήσεις ή νοθεία αγροτικών προϊόντων, με έμφαση στα ΠΟΠ, ενώ παράλληλα το νέο κυρωτικό πλαίσιο, το οποίο επεξεργαζόμαστε, θα έχει ως στόχο την αντιμετώπιση τεσσάρων αδικημάτων. Πρόκειται για την παραβίαση του ΠΟΠ, τον αθέμιτο ανταγωνισμό, την παραπλάνηση του καταναλωτή και την ενδεχόμενη νοθεία. Με βάση τον προγραμματισμό που έχω χαράξει με τους συνεργάτες μου, το πλαίσιο αντιμετώπισης φαινομένων μιμητισμού θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του Μαρτίου, όπως άλλωστε είχα δεσμευθεί και στην παρουσίαση του απολογισμού του Υπουργείου στις αρχές του χρόνου. Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι αρκετό και γι' αυτό έχουμε ξεκινήσει και την επαναξιολόγηση των ελεγκτικών μηχανισμών με σκοπό και την ενίσχυσή τους κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Όσον αφορά την επισήμανση των τροφίμων (labeling). Οι καταναλωτές ζητούν τη βέλτιστη πληροφόρηση που αφορά την προέλευση των τροφίμων, ως μέσο προάσπισης της ασφάλειάς του και του διατροφικού κλάδου. Εσείς αναδεικνύετε την αναγκαιότητα να υπάρξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένας αποτελεσματικότερος μηχανισμός που θα συντονίζει τις ελεγκτικές αρχές κάθε χώρας μέσω της ανταλλαγής σχετικών πληροφοριών. Πού βρίσκεται αυτό το θέμα και τι χρειάζεται να γίνει;

Η αναγραφή της προέλευσης στα τρόφιμα αποτελεί ολοένα ισχυρότερη επιθυμία των Ευρωπαίων καταναλωτών και αγροτών και συνδέεται με την απαίτηση για ακριβέστερη πληροφόρηση, αλλά και με τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας σειράς ευρωπαϊκών προϊόντων, ιδιαίτερα των παραδοσιακών. Είναι σημαντικό ότι εφαρμόζουμε συγκεκριμένα εθνικά μέτρα για την επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος στα γαλακτοκομικά προϊόντα, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Θεωρούμε ότι, στο πλαίσιο ενίσχυσης της βιωσιμότητας της αγροτικής παραγωγής στην Ένωση και της νέας στρατηγικής "από το χωράφι στο τραπέζι", θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη η ιχνηλασιμότητα των προϊόντων διατροφής και η βελτίωση της πληροφόρησης που παρέχεται στους καταναλωτές. Πρόσφατα εκπροσώπησα την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Συνέδριο Τροφίμων και Γεωργίας υπό τον τίτλο «Τροφή για όλους. Εμπόριο για ασφαλή, ποικίλη και βιώσιμη διατροφή» που διεξήχθη στο Βερολίνο από τις 16 έως τις 18 Ιανουαρίου 2020. Στην παράλληλη 12η Σύνοδο Υπουργών Γεωργίας καταφέραμε να αναδείξουμε σε διεθνές επίπεδο το ζήτημα της απάτης στα τρόφιμα. Μάλιστα με αφορμή συζήτηση για την αντιμετώπιση των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών παρενέβην ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα μας στηρίζει τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Οι αυστηροί καλλιεργητικοί όροι και η τήρηση των περιβαλλοντικών απαιτήσεων θα πρέπει να ισχύσουν για όλους.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση