Βουλή: Τι αναφέρουν οι εκθέσεις για περιβαλλοντική προστασία και υδατικούς πόρους

Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι εκθέσεις της Περιόδου ΙΖ’ (Σύνοδος Α’) της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής των Ελλήνων. Οι εργασίες των Επιτροπών διήρκησαν από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Σεπτέμβριο του 2016 και πραγματοποιήθηκαν συνολικά τριάντα 30 συνεδριάσεις.

Αντικείμενο των εργασιών των Επιτροπών είναι η παρακολούθηση και αξιολόγηση της κατάστασης τόσο του περιβάλλοντος όσο και των υδατικών πόρων της χώρας και των συνεπειών δράσεων επ’ αυτών. Τα θέματα που επιλέχθηκαν, βρίσκονται σε πολλές περιπτώσεις στον πυρήνα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και ανέδειξαν ότι η περιβαλλοντική προστασία και η ανάπτυξη οφείλουν να συμπορεύονται με γνώμονα την διέξοδο από την οικολογική και οικονομική κρίση.

Τις Επιτροπές απασχόλησε η κλιματική αλλαγή και η Συμφωνία των Παρισίων. Τέθηκαν θέματα που αφορούν στις περιβαλλοντικές πιέσεις που ασκούνται από τον πρωτογενή τομέα. Κατατέθηκαν προτάσεις για ένα ενιαίο σύστημα εποπτείας, φύλαξης και προστασίας της φύσης. Αναδείχθηκαν θέματα όπως, το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό, οι υγρότοποι, η προστασία των χορτολιβαδικών και φρυγανικών εκτάσεων, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η επαναχρησιμοποίηση του νερού, οι πλημμύρες, οι γεωτρήσεις, τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα, η περίπτωση του Ασωπού και οι δασικές πυρκαγιές.

Ακόμα, οι συνεδριάσεις των Επιτροπών ανέδειξαν το νερό ως έναν φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, τη φύση και την ανάπτυξη της κοινωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντική η προστασία του περιβάλλοντος και των δημόσιων κοινών αγαθών και ιδιαίτερα του νερού ως ανθρώπινο δικαίωμα.

Στις Εκθέσεις παρουσιάζονται με συνοπτικό τρόπο, ο προβληματισμός, οι διαπιστώσεις και τα συμπεράσματα για όλα τα θέματα που εξέτασαν οι Επιτροπές. Με τον τρόπο αυτό, οι Επιτροπές συμβάλλουν στη χάραξη της πολιτικής, αφουγκράζονται τα προβλήματα που θέτουν οι τοπικές κοινωνίες και αποτυπώνουν προτάσεις που μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για μελλοντικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Δείτε αναλυτικά την Έκθεση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος, πατώντας ΕΔΩ.

Δείτε αναλυτικά την Έκθεση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων, πατώντας ΕΔΩ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση