Βόννη - COP23: Εκκλήσεις για εντατικότερη δράση

Με έντονες εκκλήσεις να αναληφθεί ισχυρότερη δράση ενάντια στην κλιματική απορρύθμιση ξεκίνησε την Δευτέρα, στη Βόννη η 23η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα.

Το 2017 πρόκειται να είναι η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί χωρίς το φαινόμενο Ελ Νίνιο από τότε που τηρούνται τα σχετικά αρχεία, αναφέρει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός σε έναν απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε την Δευτέρα, με αφορμή την έναρξη της Διάσκεψης.

«Το συλλογικό αίτημά μας προς τον κόσμο είναι να διατηρήσει την πορεία που ορίσθηκε στο Παρίσι» με τη συμφωνία που υιοθετήθηκε στα τέλη του 2015 κατά της αύξησης της θερμοκρασίας στον πλανήτη, δήλωσε ο πρωθυπουργός των Φίτζι και πρόεδρος της COP23 Φρανκ Μπαϊνιμαράμα κατά την εναρκτήρια τελετή.

Ο Φρανκ Μπαϊνιμαράμα

Ο γγ του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού Πέτερι Τααλάς, σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει πως «τα τρία τελευταία χρόνια είναι τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ και εγγράφονται στην μακροπρόθεσμη τάση ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη».

Υπό την επίδραση ενός ισχυρού φαινομένου Ελ Νίνιο, το 2016 αναμένεται ότι θα παραμείνει το θερμότερο έτος, ενώ τα έτη 2015, κατά το οποίο σημειώθηκε επίσης αυτό το μετεωρολογικό φαινόμενο, και 2017 διεκδικούν τη δεύτερη και την τρίτη θέση. Το Ελ Νίνιο επηρεάζει κάθε τρία έως επτά χρόνια τις θερμοκρασίες, τα ρεύματα και τις βροχοπτώσεις.

Σε μια ακόμη σαφέστερη ένδειξη ότι ότι η άνοδος της θερμοκρασίας δεν είναι περιστασιακή, τα έτη από το 2013 έως το 2017 είναι πιθανό να αποτελέσουν τη θερμότερη πενταετία που έχει καταγραφεί ποτέ, σημειώνει η υπηρεσία του ΟΗΕ σ' αυτόν τον προσωρινό απολογισμό της χρονιάς.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έφθασαν σε αριθμό ρεκόρ το 2017, κατά το οποίο σημειώθηκαν επίσης καταιγίδες πρωτοφανούς έντασης στην Καραϊβική, θερμοκρασίες πάνω από 50 βαθμούς Κελσίου στην Ασία, μια διαρκή ξηρασία στην ανατολική Αφρική.

«Πολλά από τα φαινόμενα αυτά -εμπεριστατωμένες επιστημονικές μελέτες θα εντοπίσουν τον ακριβή αριθμό τους- φέρουν ασυζητητί το σημάδι της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από την αύξηση των συγκεντρώσεων αερίων τα οποία προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και οφείλονται στις ανθρώπινες δραστηριότητες», υπογραμμίζει ο Τααλάς.

Στη Βόννη, οι αντιπρόσωποι 196 χωρών θα επιδιώξουν να συμφωνήσουν στους κανόνες εφαρμογής της συμφωνίας του Παρισιού, η οποία έχει στόχο να διατηρήσει την άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, ακόμη και κάτω από 1,5 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή. Σύμφωνα με πολλές μελέτες, οι σημερινές δεσμεύσεις των χωρών δεν αρκούν και οδηγούν σε μια αύξηση 3 βαθμών Κελσίου.

Οι μακροπρόθεσμες τάσεις βαίνουν όλες προς τη λάθος κατεύθυνση, υπογραμμίζει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός. Οι συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα των κυριότερων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνουν.

Σε σχέση με τα επίπεδα του 1750, οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου είναι 1,5 έως 2,5 φορές μεγαλύτερες.

Η αύξηση της στάθμης των θαλασσών και η οξίνιση των ωκεανών, μεταξύ των άλλων δεικτών της κλιματικής αλλαγής, συνεχίζονται.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση