Γεγονός το iNaturalistGreece: Μια εφαρμογή-εργαλείο για ερευνητές και φυσιολάτρες

Σε μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές που αφορούν τη φύση και την επιστήμη των πολιτών παγκοσμίως, το iNaturalist, γίνεται μέλος η Ελλάδα μέσω της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας για την Προστασία των Υδάτινων Οικοσυστημάτων iSea.

Το iNaturalistGR είναι η «πύλη» της Ελλάδας στον κόσμο του iNaturalist, διαχειριζόμενη από την iSea με την υποστήριξη του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, και δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να αναρτήσουν παρατηρήσεις από φυτά ή ζώα που συναντούν στην Ελλάδα αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του πλανήτη προκειμένου να τα ταυτοποιήσουν, να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για αυτά, να διατηρήσουν το δικό τους αρχείο με παρατηρήσεις αλλά και να τις μοιραστούν μαζί με άλλους φυσιολάτρες.

Με άλλα λόγια, το iNaturalistGR είναι ένα σύστημα πληθοπορισμού (crowdsourcing) αναγνώρισης και καταγραφής της εμφάνισης ειδών αλλά και μια διαδικτυακή υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης για φυσιολάτρες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της iSea, «κάθε παρατήρηση που αναρτάται μπορεί να επικυρωθεί από την κοινότητα χρηστών του iNaturalist, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ανοιχτά δεδομένα μεγάλης αξίας για τη μελέτη της βιοποικιλότητας και καθιστώντας το iNaturalistGR ως ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο και για τους ερευνητές».

Όπως τονίζεται σχετικά, «στόχος του iNaturalistGR είναι η αύξηση της κατανόησης και του ενδιαφέροντος των πολιτών για τη βιοποικιλότητα, τη φυσική ιστορία και το περιβάλλον της Ελλάδας». Επιπλέον, αποσκοπεί και στη δημιουργία μιας υψηλού επιπέδου βάσης δεδομένων βιοποικιλότητας, η οποία θα είναι χρήσιμη για τους επιστήμονες που εργάζονται για τη διατήρηση και την προστασία της τοπικής βιοποικιλότητας στη χώρα μας.

Αν έχετε ήδη εγγραφεί στο iNaturalist μπορείτε εύκολα να συνδεθείτε με το iNaturalistGR μέσα από τις ρυθμίσεις λογαριασμού σας. Αν δεν είστε ακόμα μέλη της παγκόσμιας κοινότητας του iNaturalist, μπορείτε να γίνετε σήμερα επιστήμονες πολίτες δημιουργώντας ένα λογαριασμό στο iNaturalistGR και ξεκινώντας να καταγράφετε τη βιοποικιλότητα που υπάρχει γύρω σας.

Εδώ θα βρείτε την επίσημη ανακοίνωση από το iNaturalist.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση