Διαβούλευση στη Βουλή για CETA – TTIP

Η διαβούλευση με κοινωνικούς και επιχειρηματικούς φορείς σε ό,τι αφορά τις εκτιμώμενες επιπτώσεις των εμπορικών διατλαντικών συμφωνιών, σε ένα ευρύτατο φάσμα τομέων, ήταν το αντικείμενο της 3ης κατά σειρά συνεδρίασης της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών, υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής, κ. Νικολάου Βούτση.

Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν ήταν το σοβαρό έλλειμμα πληροφόρησης για τις προωθούμενες διατλαντικές εμπορικές συμφωνίες, η ελεύθερη διάθεση των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων και η υγεία των καταναλωτών, οι συνέπειες στη βιοποικιλότητα και στο περιβάλλον, το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και οι προοπτικές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, η άρση των εμπορικών περιορισμών σε νέες αγορές αλλά και η ενίσχυση των προνομίων των πολυεθνικών εταιρειών.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν εκ μέρους των φορέων που εκπροσωπούν, κατά σειρά: η κ. Ελένη Αλευρίτου, πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, ο κ. Νικόλαος Κατσαρός, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας, ο κ. Νικόλαος Τσεμπερλίδης, πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών, ο κ. Νικόλαος Βερνίκος, πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο κ. Πρόδρομος Τσιαβός και η κ. Κατερίνα Μαργέλλου, πρόεδρος και διευθύντρια νομικής υποστήριξης –αντίστοιχα– του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, ο κ. Θωμάς Κατσαδούρος, σύμβουλος επί διεθνών θεμάτων στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, η κ. Βασιλική Λούντζη, εντεταλμένη νομική σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, η κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, ο κ. Δημήτριος Καραγεωργόπουλος, γενικός γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ, ο κ. Δημήτριος Μπίμπας, επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΒΕΕ, ο κ. Γεώργιος Ανέστης, αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, και η κ. Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη για τις εκστρατείες της Greenpeace στην Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, ανοίγοντας τη συνεδρίαση αναφέρθηκε στις «μεγάλες κινητοποιήσεις πολιτών στη Γερμανία και αλλού για τα θέματα των διατλαντικών συμφωνιών και ιδιαίτερα για την ΤΤΙΡ, που βοηθούν στη συνειδητοποίηση της σοβαρότητάς τους», αλλά και στην «έλλειψη ωριμότητας και ετοιμότητας που διαπιστώνεται στο επίπεδο των κοινοβουλίων». Ο κ. Βούτσης επισήμανε ιδιαίτερα τη σημασία της ενημέρωσης και της κινητοποίησης των πολιτών, καλώντας τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες.

Σημειώνεται ότι τόσο τα πρακτικά όσο και το οπτικοακουστικό υλικό των συνεδριάσεων της Επιτροπής είναι διαθέσιμα στους πολίτες, μέσω του ειδικού σημείου εισόδου στην ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων, με την ένδειξη «Διατλαντικές Εμπορικές Συμφωνίες». Δείτε περισσότερα ΕΔΩ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση