Δικηγορική εταιρεία προειδοποιεί την ΕΕ να μη χαρακτηρίσει το φυσικό αέριο ως πράσινη επένδυση

Η δικηγορική εταιρεία ClientEarth, που ασχολείται με περιβαλλοντικά ζητήματα, προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα παραβιάσει τους δικούς της νόμους, εάν χαρακτηρίσει τις επενδύσεις με φυσικό αέριο ως «πράσινες».

Σε επιστολή που στάλθηκε την Τετάρτη στην αρμόδια επιτροπή της ΕΕ, και την οποία επικαλείται το Reuters σε αποκλειστικότητα, η ClientEarth ανέφερε ότι η κατηγοριοποίηση του φυσικού αερίου ως φιλικό προς το περιβάλλον θα παραβίαζε κανονισμούς, συμπεριλαμβανομένου του νομικά δεσμευτικού στόχου της ΕΕ να μειώσει τις καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, από τα επίπεδα του 1990 και να τα μηδενίσει ως το 2050.

Η ΕΕ ολοκληρώνει τον κανονισμό της βιώσιμης ταξινόμησης, ένας κανονισμός, που εμφανίζεται για πρώτη φορά και στοχεύει στην απομάκρυνση του ιδιωτικού κεφαλαίου από τις ρυπογόνες οικονομικές δραστηριότητες και σε εκείνες που η ΕΕ θεωρεί φιλικές προς το περιβάλλον.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να λάβει απόφαση τους επόμενους μήνες για το εάν στην κλιματική ταξινόμηση, θα χαρακτηρίσει το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια ως πράσινες επενδύσεις.

«Εάν υιοθετηθεί αυτό, είναι πιθανό να αυξήσει τις επενδύσεις σε δραστηριότητες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο κάτι που θα ήταν σε πλήρη αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο σε διεθνές όσο και σε επίπεδο ΕΕ», ανέφερε στην επιστολή της η ClientEarth.

Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι έλαβε την επιστολή και ότι θα απαντήσει «εγκαίρως».

Σύμφωνα με την ClientEarth, η νομοθεσία που υποστηρίζει τη χρηματοδότηση του φυσικού αερίου θα απαιτήσει χρήματα που διαφορετικά θα μπορούσαν να δαπανηθούν για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η ταξινόμηση δεν θα εμποδίζει τους επενδυτές να βάλουν χρήματα σε έργα φυσικού αερίου, αλλά θα τους απαγορεύει να χαρακτηρίζουν αυτές τις επενδύσεις ως βιώσιμες.

Οι δικηγόροι πρόσθεσαν επίσης, ότι το φυσικό αέριο δεν πληροί επίσης ένα βασικό σκέλος του κανονισμού ταξινόμησης, που αναφέρει ότι οι επενδύσεις φιλικές προς το περιβάλλον, πρέπει «να συμβάλουν ουσιαστικά στη σταθεροποίηση των εκπομπών αερίων ρύπων σε επίπεδο, που αποτρέπει την επικίνδυνη ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή».

Ενώ το αέριο δεν είναι τόσο ρυπογόνο, όσο ο άνθρακας, εξακολουθεί να παράγει εκπομπές άνθρακα όταν καίγεται και συνδέεται με ισχυρές εκπομπές μεθανίου. Οι εκπομπές άνθρακα και μεθανίου πρέπει να μειωθούν γρήγορα για να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι της συνθήκης του Παρισιού.

Ωστόσο, ορισμένες χώρες της ΕΕ βλέπουν το φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο και λένε ότι θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην ταξινόμηση για να στηρίξει τις επενδύσεις, που θα τις βοηθήσουν να σταματήσουν σταδιακά τη χρήση άνθρακα και άλλων ρυπογόνων καυσίμων.

Η διαφωνία τροφοδότησε εκτεταμένη πίεση από τις κυβερνήσεις και ανάγκασε την Επιτροπή να καθυστερήσει την απόφασή της για το φυσικό αέριο κατά σχεδόν ένα χρόνο.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί περαιτέρω τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα.

Πηγή: Lifo.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση