Δυσοσμία στο Κορδελιό: Τέλος Μαρτίου τα αποτελέσματα των πρώτων μετρήσεων

Η συμμετοχή του πολίτη και των φορέων στα αναπτυξιακά συνέδρια είναι ενεργή και ισότιμη, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό 102 FM.

Ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι το 11ο Περιφερειακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως είναι η τριήμερη διάρκειά του, αλλά και οι ειδικές συνεδρίες που δεν υπήρχαν στα προηγούμενα περιφερειακά συνέδρια, με θεματικές ως προς τις προοπτικές της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα δημόσια αγαθά και τη σχέση δημόσιου και ιδιωτικού, τα δίκτυα κοινής ωφέλειας κ.ά. «Τα αναπτυξιακά συνέδρια μας δίνουν τη δυνατότητα να κάνουμε έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου και ταυτόχρονα να ακούσουμε τι θέλει ο κόσμος της κάθε περιοχής», είπε.

Πρόσθεσε δε ότι με την ολοκλήρωση του κάθε αναπτυξιακού συνεδρίου οι προτάσεις που ακούστηκαν και οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν από την πλευρά των υπουργείων παρακολουθούνται από ειδικό κυβερνητικό όργανο που έχει συσταθεί με σκοπό την πορεία της υλοποίησης των έργων. Συνεπώς, σημείωσε, «τα αναπτυξιακά συνέδρια διαμορφώνουν μια ατζέντα στην οποία συμμετέχει ισότιμα και δημοκρατικά ο πολίτης και ο επιχειρηματίας ή επαγγελματίας, όποια ιδιότητα κι αν έχει, χωρίς να περιμένει έξω από τα υπουργικά γραφεία. Έχει ενεργό ρόλο και δεν παραμένει αμέτοχος στο σχεδιασμό της ανάπτυξης, όπως γινόταν έως σήμερα. Για παράδειγμα, εχθές, πρώτη ημέρα του συνεδρίου συζητήσαμε για πολιτικές, αλλά και για ειδικά θέματα όπως οι μυδοκαλλιέργειες και το Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας του Ολύμπου».

Σε ερώτηση για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της Δυτικής Θεσσαλονίκης, ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε ότι ήδη δρομολογούνται από το Υπουργείο δύο σημαντικές παρεμβάσεις: η εξυγίανση της τάφρου του Δενδροποτάμου και των βυρσοδεψείων της περιοχής, και η οργάνωση της βιομηχανικής περιοχής του Καλοχωρίου, από κοινού με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, ενώ στο ζήτημα της δυσοσμίας στον Δήμο Ευόσμου Κορδελιού ολοκληρώθηκαν, σύμφωνα με τον ίδιο, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και μέσω πόρων ύψους 350.000 ευρώ που προέρχονται από το ΥΠΕΝ και τα Ελληνικά Πετρέλαια αγοράστηκε το μηχάνημα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και ο πρόσθετος εξοπλισμός για το σταθμό μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Κορδελιού. «Τέλος Μαρτίου θα έχουμε τα αποτελέσματα των πρώτων μετρήσεων, αλλά παραμένει απαράδεκτο το γεγονός ότι για λόγους γραφειοκρατίας χάθηκε ένας ολόκληρος χρόνος για την ολοκλήρωση των προμηθειών», τόνισε ο κ. Φάμελλος.

Δυτικό παράκτιο μέτωπο: Συζήτηση για το χωρικό σχέδιο

Ως προς το δυτικό παράκτιο μέτωπο της πόλης της Θεσσαλονίκης, ο ίδιος επισήμανε το γεγονός ότι για χρόνια δεν υπήρξε κάποια αξιοσημείωτη πρωτοβουλία, ενώ ανέφερε την πρόσφατη έγκριση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου της Πυλαίας, μετά από 15 χρόνια, και την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τα ρέματα του Θερμαϊκού ως σημαντικά βήματα που συνδέονται με την ανατολική παράκτια ζώνη. «Η συζήτηση αυτή τη στιγμή ανάμεσα στους Δήμους, την Περιφέρεια και το ΥΠΕΝ επικεντρώνεται στην εκπόνηση ενός χωρικού σχεδίου που θα συνδυάζει την ενοποίηση και την ποιότητα του χώρου με αναπτυξιακές και οικονομικές δραστηριότητες», ανέφερε.

Πρωτιά της Κ. Μακεδονίας στους δασικούς χάρτες

Σχετικά με τους δασικούς χάρτες, όπως είπε ο κ. Φάμελλος, η Κεντρική Μακεδονία είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας στην ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών, αφού έχουμε ήδη κυρωμένους χάρτες σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Πιερία, ενώ η Ημαθία, οι Σέρρες, η Πέλλα και το Κιλκίς βρίσκονται σε φάση ανάρτησης. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κεντρική Μακεδονία θα έχει ενάμιση χρόνο νωρίτερα από την υπόλοιπη Ελλάδα κυρωμένους δασικούς χάρτες. Στα μέσα του 2019 θα γνωρίζουμε σε κάθε σημείο της επικράτειας της κεντρικής Μακεδονίας πού είναι δάσος, πού είναι χορτολιβαδική έκταση, πού μπορεί ή δεν μπορεί να χτιστεί ξενοδοχείο, ποίμνιο στάσιμο, βιοτεχνία, κλπ. Πρόκειται για ένα μεγάλο πλεονέκτημα, ένα εργαλείο που ενισχύει την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής, διότι εισάγει ξεκάθαρους κανόνες ως προς τις χρήσεις γης», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο κ. Φάμελλος δήλωσε ότι υπάρχουν δήμοι που δεν έχουν αποστείλει ακόμα τα όρια των οικιστικών πυκνώσεων, ενώ η καταληκτική ημερομηνία είναι η 15η Μαϊου. Ως εκ τούτου, υπογράμμισε, «την άλλη εβδομάδα θα ανακοινώσουμε ποιοι Δήμοι έχουν συμμορφωθεί και ποιοι όχι, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες σχετικά με το εάν ο δήμος στον οποίο ανήκουν υποστηρίζει το έργο των δασικών χαρτών, άρα και τα συμφέροντα των δημοτών», τονίζοντας τη σπουδαιότητα του έργου των δασικών χαρτών ως προς τη διασφάλιση του δικαίου στις πράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και των χρήσεων γης. Προανήγγειλε δε αλλαγές στις διαχειριστικές μελέτες των δασών γιατί το θεσμικό πλαίσιο των δασικών μελετών διαμορφώθηκε προ 65 ετών.

Απόβλητα

Τέλος, στο ζήτημα των απορριμμάτων και αποβλήτων είπε: «Εδώ και δύο χρόνια έχουμε ένα νέο περιφερειακό σχεδιασμό ο οποίος προβλέπει ότι οι Δήμοι θα διαχειρίζονται το 50% των απορριμμάτων. Δυστυχώς, το αντίστοιχο ποσοστό ανακύκλωσης των Δήμων της κεντρικής Μακεδονίας κυμαίνεται από 3 έως 7%, τη στιγμή που ο νέος νόμος για την ανακύκλωση ξεκαθαρίζει ότι πολίτες και Δήμοι θα πληρώνουν τέλη καθαριότητας με βάση την απόδοση της ανακύκλωσης. Πριν από έναν μήνα επιχορηγήθηκε με 3,7 εκατομμύρια ευρώ για μελέτες έργων απορριμμάτων ο ΦοΔΣΑ κεντρικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, χρηματοδοτήσαμε δύο μεγάλες μονάδες επεξεργασίας δυτικά και ανατολικά της Θεσσαλονίκης και οκτώ μονάδες επεξεργασίας οργανικών και κομποστοποίησης. Έχουμε καλέσει σύσκεψη με όλους τους αρμόδιους φορείς και όλους τους Δημάρχους, μετά το Πάσχα, ώστε να έχουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης αυτών των έργων».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση