76 ώρες χωρίς καύση άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το Ηνωμένο Βασίλειο έθεσε νέο ρεκόρ σχεδόν 55 ωρών χωρίς τη χρήση άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας. Μόλις λίγες ημέρες μετά, η χώρα σημείωσε νέο ρεκόρ, με 76 ώρες χωρίς τη χρήση του ρυπογόνου καύσιμου, την πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο από τη δεκαετία του 1880, όταν άνοιξε στο Λονδίνο ο πρώτος σταθμός παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στον κόσμο.

Η θετική επίδοση ξεκίνησε το Σάββατο 21 Απριλίου και συνεχίστηκε μέχρι την Τρίτη 24 Απριλίου, για 76 ώρες και 10 λεπτά, και υπάρχει πιθανότητα να μην είναι το τελευταίο ρεκόρ για φέτος, χάρη στην αυξανόμενη δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Βρετανία. Την επίτευξη του ρεκόρ βοήθησε επίσης το πρόσφατο κύμα καλοκαιρίας σε όλη τη χώρα, γεγονός που μείωσε σημαντικά τη ζήτηση ενέργειας.

Το Εθνικό Δίκτυο Παροχής Ενέργειας έχει προβλέψει ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας φέτος το καλοκαίρι θα είναι χαμηλότερη από πέρυσι, με ελάχιστη ζήτηση τα 17 και μέγιστη τα 33,7 γιγαβάτ ισχύος.

Σύμφωνα με τον Guardian, το μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας από τις 21 Απριλίου στις 10 π.μ. έως τις 24 Απριλίου στις 10 π.μ. αποτελούταν από 30,3% φυσικό αέριο, 24,9% αιολική ενέργεια, 23,3% πυρηνική ενέργεια, 15,3% βιομάζα ή άλλες πηγές, και 6,2% ηλιακή ενέργεια.

Το Ηνωμένο Βασίλειο μειώνει σταθερά τον αριθμό των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση άνθρακα σε ολόκληρη τη χώρα, με αποτέλεσμα να σημειώνεται ραγδαία μείωση της παραγωγής άνθρακα εδώ και αρκετά χρόνια. Η χώρα αναμένει να κλείσει τον τελευταίο σταθμό άνθρακα το 2025, σύμφωνα με το κυβερνητικό πλάνο

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση