«Εικονική Επιχείρηση»: Ρεκόρ μαθητικών επιχειρήσεων για το 2017

Ρεκόρ μαθητικών επιχειρήσεων κατεγράφη για το 2017 στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece.

Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποιεί το Σωματείο, πάνω από 2.000 μαθητές, από συνολικά 120 σχολεία όλης της χώρας, στήνουν τη φετινή σχολική χρονιά τη δική τους μαθητική επιχείρηση και θα επιχειρήσουν να εντυπωσιάσουν με τις καινοτόμες ιδέες τους.

To «Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece» είναι το ελληνικό σκέλος-φορέας του παγκόσμιου οργανισμού Junior Achievement Worldwide, του μεγαλύτερου και μακροβιότερου μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού εφαρμόζει προγράμματα επιχειρηματικότητας και βασικών αρχών οικονομίας σε 122 χώρες, με τη συμμετοχή άνω των 10 εκατομμυρίων μαθητών το χρόνο. Το Junior Achievement Worldwide ιδρύθηκε στις Η.Π.Α. πριν από περίπου 100 χρόνια.

Το ΣΕΝ/JA Greece -εδώ και 11 χρόνια- εφαρμόζει σύγχρονα παγκόσμια εκπαιδευτικά προγράμματα, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά και στα πανεπιστήμια, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Τα προγράμματά μας είναι: ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, ΞΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΕΞΥΠΝΑ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΙ ΕΓΩ, Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ, ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΕΝΟΣ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ,  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 360, START UP (φοιτητικός διαγωνισμός καινοτομίας). Το έργο του ΣΕΝ/JA Greece υποστηρίζουν καθηγητές και εθελοντές από την αγορά εργασίας που προσφέρουν ανιδιοτελώς το χρόνο τους για την υλοποίηση των προγραμμάτων μας. Οι δράσεις του ΣΕΝ/JA Greece υλοποιούνται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τα παιδιά καθώς χρηματοδοτούνται από χορηγίες ιδρυμάτων, εταιρειών-μελών και φυσικών προσώπων.  Κύριοι χορηγοί μας είναι: MetLife, Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative), HSBC, Εθνική Τράπεζα, Ελληνική Ένωση Τραπεζών, Citi,  General Mills, Ηundai, SAP, AEGEAN,  Apivita, Chipita, Coca Cola 3E, Genesis Farma, Vision, AB Βασιλόπουλος, ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών), Accenture, Lamda, IMERYS Bιομηχανικά Ορυκτά Ελλάς Ανώνυμη Εταιρεία και άλλες 30 επιχειρήσεις.

Αξίζει να τονιστεί ότι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα του οργανισμού «Εικονική Επιχείρηση» έχει αναγνωριστεί από το Γραφείο Επιχειρηματικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως η «Καλύτερη Εφαρμογή Πρακτικής στην εκπαίδευση που αφορά την επιχειρηματικότητα».  Είναι ένα μοναδικό πρόγραμμα που συνδέει την εκπαίδευση με την αγορά εργασίας.

Παγκόσμιο πρόγραμμα μαθητική «Εικονική Επιχείρηση»: Η καινοτομία στα σχολικά θρανία

Mαθητές από 15 έως 18 ετών καθοδηγούνται να στήνουν από το μηδέν τη δική τους «εταιρία», με το εκπαιδευτικό υλικό του ΣΕΝ/JA Greece και την συνεργασία καθηγητών και εθελοντών-επιχειρηματικών συμβούλων. Οι μαθητικές ομάδες εκλέγουν Διοικητικό Συμβούλιο και  δημιουργούν πραγματικά προϊόντα και υπηρεσίες. Παρουσιάζουν τις «επιχειρήσεις» τους σε δύο μεγάλες εμπορικές εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και οι ομάδες που ξεχωρίζουν διαγωνίζονται στο τέλος της σχολικής χρονιάς στον Πανελλαδικό Διαγωνισμό «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση».  Η νικήτρια ομάδα διαγωνίζεται στη συνέχεια στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό «Company Of The Year» του Junior Achievement Europe.  Πέρυσι «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση» της Ελλάδας αναδείχθηκε η ομάδα «Smileybin» του Γυμνασίου Αλωνίων Πιερίας, η οποία κατέκτησε και δύο κορυφαία ευρωπαϊκά βραβεία.

Το JA Worldwide έχει διεξάγει έρευνες σύμφωνα με τις οποίες οι μαθητές-απόφοιτοι του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» έχουν:

•    20% περισσότερες πιθανότητες να βρουν δουλειά
•    50% μεγαλύτερη πιθανότητα να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση
•    15% μεγαλύτερο μέσο εισόδημα
•    20% μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν διευθυντικά στελέχη (εφόσον έχουν αποκτήσει και πανεπιστημιακή μόρφωση).

Η «Εικονική Επιχείρηση» εκπαιδεύει τους μαθητές στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, τους βάζει να σκεφτούν δημιουργικά, να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και να καταλάβουν τα ταλέντα τους. Mαθαίνουν να δουλεύουν αποτελεσματικά μέσα σε μία ομάδα, να δημιουργούν αληθινά προϊόντα, να τα προωθούν, να βάζουν δύσκολους στόχους και να τους πετυχαίνουν.  Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα οι μαθητές ξέρουν να λειτουργούν σαν αληθινοί επιχειρηματίες.  Η ικανότητα αυτή δεν τoυς οδηγεί μόνο στην επιχειρηματικότητα, αλλά τους βοηθά να εξασκήσουν πιο αποτελεσματικά όποιο επάγγελμα κι αν επιλέξουν.

Η ιστοσελίδα του ΣΕΝ/JA Greece είναι http://www.senja.gr απ’ όπου γίνεται η σύνδεση στη σελίδα μας στο Facebook, το Twitter, το Linkedin και στο κανάλι μας στο you tube όπου μπορείτε να δείτε τηλεοπτικές εμφανίσεις και βίντεο από τις μαθητικές επιχειρήσεις και τους διαγωνισμούς.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση