Εικόνες: Ρεύμα και θέρμανση από σκουπίδια, στις όχθες του Σηκουάνα

Αποστολή στο Παρίσι: Νίκος Αβουκάτος

Μπορεί να ακούγεται αδιανόητο, αλλά αποτελεί μία σύγχρονη πραγματικότητα: το Παρίσι παράγει ενέργεια για θέρμανση και ρεύμα αξιοποιώντας σκουπίδια, δίπλα στον ποταμό Σηκουάνα, στην περιοχή Issy-les-Moulineaux. Δηλαδή, για να γίνει κατανοητό, μια υπερσύγχρονη μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων λειτουργεί όχι μόνο εντός αστικής περιοχής, αλλά στο κέντρο μίας από τις μεγαλύτερες πόλεις στον κόσμο.

Η μονάδα Isséane Recycling Centre and Energy from Waste (EFW) της SYCTOM, ισχύος 52 μεγαβάτ, καλύπτει τις ανάγκες θέρμανσης 79.000 κατοίκων, ενώ μέρος της παραγόμενης ενέργειας παρέχεται στο δίκτυο ηλεκτρισμού. Στη μονάδα αυτή αξιοποιούνται 510 εκατ. τόνοι αποβλήτων ετησίως, εκ των οποίων τα 25 εκατ. προέρχονται από την ανακύκλωση των πολιτών.

Μια σημαντική ποσότητα επανακτάται για να χρησιμοποιηθεί για έργα οδοποιίας, ενώ το υπόλειμμα το οποίο καταλήγει σε υγειονομική ταφή ανέρχεται σε μόλις 4%.

Αν και ο εκσκαφέας μπήκε το 2003, χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια, περισσότερα από δέκα, για να ξεκινήσει η λειτουργία του εργοστασίου, διότι υπήρξαν αρκετές διαμαρτυρίες από τους κατοίκους της περιοχής. «Μαζί με τους κατοίκους δουλέψαμε το συγκεκριμένο πρότζεκτ και συμφωνήσαμε να τηρηθούν οι υποσχέσεις μας. Εγγυηθήκαμε ότι οι ρύποι θα είναι κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια και τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας», τόνισε ο ειδικός σε θέματα λειτουργίας του εργοστασίου.

Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής επίσκεψης αυτοδιοικητικών της Κεντρικής Μακεδονίας, η Greenagenda.gr είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τις γραμμές παραγωγής στη μονάδα, ενώ βρέθηκε και στο κέντρο ελέγχου διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ο χειριστής βάρδιας τροφοδοτεί τον φούρνο καύσης για την παραγωγή ενέργειας με ποσότητες σύμμεικτων απορριμμάτων

Το εργοστάσιο ενεργειακής αξιοποίησης, εκτός από απορριμματοφόρα, εφοδιάζουν πλωτά μέσα μέσω του Σηκουάνα, για ταχύτερη μεταφορά των αποβλήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ταράτσα του εργοστασίου έχει δημιουργηθεί ένας πολύχρωμος κήπος με διάφορα είδη φυτών.

Ρεύμα και για δημόσια κτήρια

Όταν η μονάδα θα μετεξελιχθεί στην «IVRY 2027», θα συνεχίσει να καλύπτει ενεργειακές ανάγκες νοικοκυριών αλλά και δημοσίων κτηρίων. «To εργοστάσιο θα είναι ασφαλές και λειτουργικό, φιλικό στο περιβάλλον, με κήπους, αλλά και με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, ώστε να είναι ανοικτό στο κοινό», επισήμανε ο διευθυντής του έργου IVRY 2027, Φρεντερίκ Γκουρντέν.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση