Ελασσόνα: Γέμισε απόβλητα ο Τιταρήσιος ποταμός (φωτο+vid)

«Κόντρα» με περιβαλλοντική απόχρωση ξέσπασε στη Θεσσαλία μετά την οργισμένη ανακοίνωση που εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία επιρρίπτει ευθύνες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ότι επιτρέπει σε βιομήχανους της περιοχής της Ελασσόνας να ρίχνουν σε τρεχούμενα νερά τα απόβλητα των εργοστασίων τους με σωλήνες.

Όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλίας «αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν μαυρίσει τα νερά του Τιταρήσιου ποταμού, ο οποίος είναι παραπόταμος του Πηνειού και σε σημεία όπου είναι στάσιμα, να εμφανίζονται φυσαλίδες και αφροί».

Οι συγκεκριμένες βιομηχανίες - τυροκομεία, καταγγέλλει η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ, διαθέτουν βιολογικούς καθαρισμούς, τους οποίους αυθαίρετα δεν χρησιμοποιούν, αδιαφορώντας για τη μόλυνση και την οικολογική καταστροφή που προκαλούν στην ευρύτερη περιοχή.

«Οι ευθύνες των υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Περιφερειάρχη είναι μεγάλες, καθώς εθελοτυφλούν ή στην καλύτερη των περιπτώσεων, ολιγωρούν» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί τους αρμόδιους «να πάρουν δραστικά μέτρα, καθώς πέρα από το κέρδος κάποιων, υπάρχει κίνδυνος να μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής και τα τρεχούμενα νερά του Τιταρήσιου ποταμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής».

Το όλο θέμα έχει φτάσει ήδη και στην Βουλή, όπου εξηγήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς ζήτησε ο βουλευτής Λαρίσης, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

«Τα νερά του ποταμού Τιταρήσιου τις τελευταίες μέρες είναι αφρίζοντα και μαύρου χρώματος. Το γεγονός, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε αναστάτωση στην ευρύτερη περιοχή που διασχίζει ο ποταμός στους δήμους Ελασσόνας και Τυρνάβου. Και τούτο διότι τα νερά του ποταμού εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα, από τον οποίο υδρεύονται εκτός από τον Τύρναβο, ο Αμπελώνας, η Φαλάνη, αλλά και, σε μεγάλο ποσοστό, η πόλη της Λάρισας. Μάλιστα, η γεώτρηση από την οποία υδρεύεται το Μεγάλο Ελευθεροχώρι βρίσκεται στην κοίτη του ποταμού. Επιπλέον, με αυτά τα νερά αρδεύονται τα παραποτάμια χωράφια και ξεδιψούν τα κοπάδια των κτηνοτρόφων της περιοχής» τονίζει σχετικά ο βουλευτής και ζητά να μάθει ποιος ευθύνεται για την μόλυνση του ποταμού.

Πάντως, παρέμβαση στο ζήτημα έκανε η Περιφέρεια Θεσσαλίας και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας του τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου.

Συνεργεία της υπηρεσίας βρέθηκαν στην επίμαχη περιοχή και πραγματοποίησαν ελέγχους στο ποτάμι για να διαπιστώσουν πώς προέκυψε το φαινόμενο στα νερά του Τιταρήσιου.

Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας επισημαίνεται ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν και όσοι βρομίζουν το ποτάμι και τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου.

Πηγή φωτογραφιών και βίντεο: asteriosstelios.blogspot.gr

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση