Η εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής

Οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου μόλις παρέλαβαν μια από τις σημαντικότερες
επιστημονικές εκθέσεις στην ιστορία. Στις σελίδες της περιλαμβάνεται η πιο
δυσοίωνη ως σήμερα εκτίμηση του πώς επηρεάζεται το κλίμα της Γης από την αύξηση των θερμοκηπικών αερίων στην ατμόσφαιρα και της άμεσης απειλής που διατρέχουν δισεκατομμύρια άνθρωποι από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την αύξηση της στάθμης των θαλασσών.

Ένα εμπιστευτικό προσχέδιο της νέας έκθεσης για τα αίτια και τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στάλθηκε στις 7 Ιουνίου στις κυβερνήσεις για να το σχολιάσουν, ενόψει της δημοσίευσης του τελικού κειμένου, το επόμενο φθινόπωρο. Συντεταγμένη από τη «διακυβερνητική επιτροπή για την κλιματική αλλαγή»(IPCC), μια ομάδα 255 ειδικών επιστημόνων από πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα 38 κρατών, η έκθεση παρουσιάζει την πλήρη εικόνα της εξέλιξης της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τα πορίσματα χιλιάδων έγκυρων -και ελεγμένων από επιστημονικούς κριτές- επιστημονικών δημοσιεύσεων.Το σημαντικότερο είναι πως η τελευταία έκθεση της IPCC –η 5η κατά σειρά στην εικοσιπεντάχρονη ιστορία της- περιλαμβάνει μια προσομοίωση για το πώς αναμένεται να εξελιχθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη ως το τέλος του αιώνα. Οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν πως με τους σημερινούς ρυθμούς εκπομπών CO2 και άλλων θερμοκηπιακών αερίων, ως το τέλος του αιώνα η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστο 3oC σε σχέση με το πού βρισκόταν στις απαρχές της βιομηχανικής επανάστασης -και της εκτεταμένης χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Στη σύνοδο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) του 2010 οι κυβερνήσεις συμφώνησαν πως προκειμένου η υπερθέρμανση του πλανήτη να περιοριστεί κάτω από τους +2οC, οι εκπομπές θερμοκηπικών αερίων θα έπρεπε να μειωθούν ραγδαία. Από την άποψη αυτή, η αναμενόμενη έκθεση της IPCC αναμένεται να αυξήσει την πίεση προς τους ηγέτες του κόσμου, ενόψει της νέας συνόδου του ΟΗΕ το 2015, ώστε να συνάψουν μια δεσμευτική διεθνή συνθήκη για την κλιματική αλλαγή, που θα συμπεριλαμβάνει νομικές κυρώσεις σε περίπτωση μη
τήρησης των συμπεφωνημένων περικοπών στις εκπομπές αερίων.Ένα  τα σημαντικότερα ζητήματα που ανέδειξαν οι πρόσφατες έρευνες -και στα οποία αναφέρεται η έκθεση της IPCC- είναι η τάσεις που εμφανίζονται όσον αφορά τις συγκεντρώσεις του CO2 στην ατμόσφαιρα και την διαμόρφωση της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Σύμφωνα με την επιστημονική βιβλιογραφία, η περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας σε CO2 είναι σήμερα κατά 40% υψηλότερη από ότι στην προβιομηχανική εποχή. Αυτή είναι η υψηλότερη περιεκτικότητα από την εποχή της πλειοκαίνου περιόδου, εδώ και τρία εκατομμύρια χρόνια, όταν ο πλανήτης ήταν θερμότερος κατά 2-3οC, η κάλυψη των πόλων από πάγους ήταν πολύ μικρότερη και η στάθμη της θάλασσας ήταν ψηλότερη κατά 20m.

Εντωμεταξύ, η παγκόσμια επιφανειακή θερμοκρασία έχει ήδη αυξηθεί κατά 0.8οC.
Κι αν και ο ρυθμός αύξησής της φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί την τελευταία δεκαπενταετία, το σύνολο σχεδόν των ειδημόνων του κλίματος εκτιμούν πως πρόκειται για μια προσωρινή επιβράδυνση, και πως στο άμεσο μέλλον η υπερθέρμανση του πλανήτη θα επιταχυνθεί και πάλι.Λίγο πριν τη δημοσίευση του τελικού κειμένου της έκθεσης στα τέλη του Σεπτεμβρίου, οι κυβερνήσεις αναμένεται να διαπραγματευθούν σε μια ειδική σύνοδο στην Στοκχόλμη, λέξη-λέξη την δημοσίευση της περίληψηςτης νέας έκθεσης της IPCC. Του χρόνου θα ακολουθήσουν δύο ακόμα μείζονες εκθέσεις, μια για τις προκλήσεις που θέτει η προσπάθεια προσαρμογής της ανθρωπότητας στην κλιματική αλλαγή και μια ακόμα για τους τρόπους να περιοριστούν οι χειρότερες επιπτώσεις της, μέσω της περικοπής των εκπομπών. Το σύνολο αυτών των κειμένων, μαζί με μια σύνθεση των βασικών συμπερασμάτων της, θα αποτελέσουν το πλήρες «σώμα» της 5ης αξιολογικής έκθεσης της IPCC.

 

Άρθρο του Bob Ward είναι διευθυντής  επικοινωνίας  και  πολιτικής στο ερευνητικό κέντρο  του LSE  για την  κλιματική αλλαγή.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!