Η κλιματική αλλαγή «θερίζει» τη μαυροελιά Καλαμάτας

του Νίκου Αβουκάτου

Κάτι παραπάνω από εμφανείς αρχίζουν να γίνονται οι επιπτώσεις της παρατεταμένης ανομβρίας στη δυτική πλευρά της Μεσσηνίας. Τα πρωτοβρόχια του Σεπτεμβρίου δεν ήρθαν ποτέ για τους ελαιοπαραγωγούς, όμως, στον αντίποδα, τα άσχημα νέα ήρθαν γρήγορα.

Από τη στιγμή που οι προηγούμενοι τρεις μήνες, Αύγουστος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος, ήταν στεγνοί, σήμερα κατά τη συγκομιδή διαπιστώνεται σημαντική μείωση του ελαιολάδου, η οποία ανέρχεται σε 25%, ενώ ο όγκος παραγωγής του ελαιοκάρπου κυμαίνεται από 40 έως 50%.

«Στην ομάδα παραγωγών Νηλέας είμαστε 70 άτομα και καλλιεργούμε τη μαυροελιά και την κορωνέικη, κυρίως όμως δοκιμάζεται από την ανομβρία η ποικιλία της μαυροελιάς», υπογράμμισε ο κ. Κόκκινος και πρόσθεσε ότι «πέρσι είχαμε ζημιές από τις πλημμύρες και φέτος καταγράφονται από την ξηρασία».

Σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο, απειλείται πλέον το εισόδημα των παραγωγών. «Σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία η συγκεκριμένη καλλιέργεια καθίσταται εξαιρετικά επισφαλής και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εγκατάλειψής της», εξήγησε.

Η τοπική ποικιλία της μαυροελιάς καλλιεργείται αποκλειστικά στη δυτική Μεσσηνία. Έχει αρκετά καλά χαρακτηριστικά και είναι μεγαλόκαρπη. Στο εξωτερικό εξάγεται κυρίως στην Ιταλία ως πρώτη ύλη.

«Το φετινό πρόβλημα της ανομβρίας είναι έντονο σε σχέση τα προηγούμενα χρόνια. Η κλιματική αλλαγή είναι καταστροφική για την παραγωγή μας. Τον Οκτώβριο ο υδράργυρος έφθασε μέχρι και τους 26 βαθμούς Κελσίου. Φοβάμαι ότι θα έχουμε παρατεταμένη ξηρασία και η κατάσταση θα επιδεινωθεί», κατέληξε ο κ. Κόκκινος.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση