Η πράσινη ενέργεια θα είναι φθηνότερη από τα ορυκτά καύσιμα το 2020

Μια πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (IRENA) προβλέπει ότι το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα σημειώσει αισθητή πτώση έως το 2020, φτάνοντας τα ίδια επίπεδα και χαμηλότερα με τα ορυκτά καύσιμα.

«Μέχρι το 2020, όλες οι τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, οι οποίες βρίσκονται σήμερα σε εμπορική χρήση, αναμένεται να εμπίπτουν στο ίδιο εύρος τιμών με τα ορυκτά καύσιμα, με τις περισσότερές να έχουν ίσο ή χαμηλότερο κόστος από τα ορυκτά καύσιμα», αναφέρει η έκθεση.

Η παραγωγή ορυκτών καυσίμων σήμερα κοστίζει μεταξύ 0,05-0,17 δολάρια ανά κιλοβατώρα στις χώρες του G20, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας, της Ινδίας και της Γερμανίας. Ωστόσο, μέχρι το 2020, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να κοστίζουν 0,03-0,10 δολάρια ανά κιλοβατώρα. Ειδικότερα, το κόστος χερσαίας αιολικής και ηλιακής ενέργειας από φωτοβολταϊκά αναμένεται να φτάσει τα 0,03 δολάρια ανά κιλοβατώρα μέχρι το 2019.

Σήμερα, τα έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και η ηλιακή θερμική ενέργεια έχουν υψηλότερο κόστος, αλλά οι τιμές τους αναμένεται επίσης να μειωθούν μεταξύ 2020 και 2022, σε 0,06-0,10 δολάρια ανά κιλοβατώρα.

«Αυτή η νέα δυναμική σηματοδοτεί μια σημαντική μετατόπιση του ενεργειακού υποδείγματος», δήλωσε ο Αντνάν Ζ. Αμίν, γενικός διευθυντής του IRENA. «Αυτές οι μειώσεις κόστους σε όλες τις τεχνολογίες είναι άνευ προηγουμένου και είναι αντιπροσωπευτικές του βαθμού στον οποίο η ανανεώσιμη ενέργεια διαταράσσει το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα».

«Η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τη νέα παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι απλώς μια περιβαλλοντικά συνειδητή απόφαση, είναι επίσης μία κατ’ εξοχήν έξυπνη οικονομική απόφαση», πρόσθεσε ο Αμίν.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση