Η ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΣΦΑ

Οι χαμηλές τιμές στις οποίες διαμορφώνεται το πετρέλαιο τους τελευταίους μήνες, αλλά και η πρόβλεψη ότι η τάση αυτή θα διατηρηθεί το 2016, επηρεάζουν την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, της εταιρίας που διαχειρίζεται τη διανομή φυσικού αερίου στη χώρα μας. Κι αυτό διότι στον σχετικό διαγωνισμό, που ολοκληρώθηκε πριν από δύο χρόνια, πλειοδότησε η Socar, η κρατική εταιρία του Αζερμπαϊτζάν. Μιας χώρας που εξαιτίας της μείωσης των δημοσίων εσόδων της λόγω της πτώσης των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου αναγκάστηκε προ ημερών να αποσυνδέσει την ισοτιμία του εθνικού της νομίσματος μανάτ από το δολάριο, ώστε να περιορίσει τα ελλείμματά της. Η απελευθέρωση επέφερε υποτίμησή του μανάτ κατά 50% μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, με ότι αυτό σημαίνει για το κόστος αγορών που γίνονται σε διεθνή νομίσματα.

Ήδη τα 400 εκατ. δολ. που  πρόσφερε η Socar το 2013 για το 66% του ΔΕΣΦΑ είναι σήμερα πολύ πιο… ακριβά για τους Αζέρους. Άλλωστε η τιμή του πετρελαίου ήταν τότε 103 δολ. το βαρέλι, ενώ σήμερα διαμορφώνεται γύρω στα 35 δολ., κάτι που αν συνδυαστεί με το γεγονός ότι το 75% των εσόδων του Αζερμπαϊτζάν προέρχεται από την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου αποκαλύπτει το μέγεθος του προβλήματος.

Με αυτά τα δεδομένα η απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού να μην αποκτήσει η Socar το 66% αλλά το 49% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, διαθέτοντας τουλάχιστον το 17% του μεριδίου επιχείρησης σε τρίτη  ευρωπαϊκή εταιρία διευκολύνει τους Αζέρους. Αυτή τη στιγμή τη συμμετοχή της στο ΔΕΣΦΑ εξετάζει κοινοπραξία με επικεφαλής την βελγική Fluxys και τη συμμετοχή της ισπανικής Enagas και της ιταλικής Snam. Η αλλαγή, πάντως, στα οικονομικά δεδομένα της Socar, δεν αποκλείεται να οδηγήσει στη συμμετοχή της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας στη ΔΕΣΦΑ με ποσοστό μεγαλύτερο του 17%.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση