Θέμα ημερών η υπογραφή της ΣΔΙΤ για τα σκουπίδια στις Σέρρες - Τι περιλαμβάνει

του Θοδωρή Καραουλάνη

Θέμα λίγων ημερών είναι πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες της Greenagenda, η υπογραφή της δεύτερης σύμβασης με τη μορφή Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα για τα απορρίμματα στη χώρα μας. Η ΣΔΙΤ Απορριμμάτων Σερρών, βρίσκεται ήδη στην τελική ευθεία και απομένουν μόνο κάποιες τελικές λεπτομέρειες ώστε να υπογραφεί.

Είχε προηγηθεί η πρώτη ΣΔΙΤ απορριμμάτων, αυτή στη Δυτική Μακεδονία, ενώ ακολουθεί αυτή της Ηπείρου, επίσης σε μικρό χρονικό διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι Ήπειρος και Σέρρες «διαγκωνίζονται» για το ποια θα προλάβει να υπογράψει πριν την άλλη, «κλέβοντας» τον τίτλο της 2ης ιστορικά ΣΔΙΤ απορριμμάτων της χώρας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε το «πράσινο φως» για τη ΣΔΙΤ Σερρών τον Ιανουάριο και από τότε οι εμπλεκόμενοι έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου ώστε να οριστικοποιηθούν όλες οι λεπτομέρειες, καθώς πρόκειται για το πρώτο έργο διαχείρισης απορριμμάτων της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, αντικείμενο της Σύμπραξης είναι η μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων του Νομού Σερρών. Η κοινοπραξάι που ανέλαβε το έργο αποτελείται από τις εταιρείες Intrakat (40%), Archirodon (40%), Envitec (20%), ενώ Φορέας Υλοποίησης και Αναθέτουσα Αρχή είναι η ΕΣΑΝΣ ΑΕ (Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Σερρών AΕ). Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, μελλοντικά η διαχείριση θα περάσει στον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας.

Η μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων νομού Σερρών έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει τους δήμους του νομού Σερρών αλλά και τον Δήμο Κιλκίς και υλοποιεί τους στόχους που έχουν τεθεί από τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΣΔΑ Κ. Μακεδονίας), όπως έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η νέα μονάδα θα χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες της μηχανικής ανακύκλωσης και της αερόβιας κομποστοποίησης. Η μηχανική ανακύκλωση θα χρησιμοποιείται για την ανάκτηση υλικών (γυαλί, πλαστικό, μέταλλο, χαρτί) με σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό όπως οπτικούς διαχωριστές, μαγνητικούς διαχωριστές, κ.α.

Η αερόβια κομποστοποίηση του υπολειπόμενου κλάσματος θα γίνεται με στόχο την παραγωγή κομπόστ για χρήσεις όπως αποκαταστάσεις λατομείων, περιαστικό πράσινο, κ.λ.π. Ειδικά για το κομπόστ, η επιλεγείσα τεχνολογία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχθεί η μονάδα καθαρά υλικά προδιαλεγμένα στην πηγή όπως είναι o στόχος της Πολιτείας και έτσι να παράγει υψηλής ποιότητας κομπόστ κατάλληλο ακόμη και για γεωργική χρήση.

Ο προϋπολογισμός του έργου της Μονάδας ανέρχεται συνολικά σε 25,4 εκατομμύρια ευρώ ενώ του συνόλου της διαχείρισης απορριμμάτων της περιοχής στα 36 εκατομμύρια ευρώ.

Για την υλοποίηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 15 εκατομμυρίων ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη". Το υπόλοιπο ποσό της επένδυσης καλύπτεται από ίδια κεφάλαια της κοινοπραξίας και τραπεζικό δανεισμό.

Η ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου απαιτεί 2 χρόνια και η κοινοπραξία αναλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων, δυναμικότητας 63 χιλιάδων τόνων απορριμμάτων ανά έτος, στο πλαίσιο των όρων της σύμβασης, για 25 έτη μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση