Θεαματική αύξηση στη συλλογή των τηγανελαίων

Τα νοικοκυριά  στο  δήμο Συκεων-Νεάπολης αγκαλιάζουν  το πρόγραμμα
ανακύκλωσης  και της ενεργειακής αξιοποίησης  των μαγειρικών ελαίων, από τα οποία παράγεται βιοκαύσιμο που διοχετεύεται σε σχολικά συγκροτήματα του δήμου για τις ανάγκες θέρμανσης. Η θεαματική άνοδος των δεικτών συμμετοχής νέων νοικοκυριών στο πρόγραμμα της ανακύκλωσης τηγανέλαιων και η συλλογή των ποσοτήτων έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών δήμων και σχολείων της επικράτειας ώστε να απευθύνονται στο Γραφείο Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του δήμου που  ζητούν την υποστήριξη και τη συνδρομή του για την προώθηση της πρωτοβουλίας και στην περιοχή τους.

Σύμφωνα με τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία του Γραφείου που έχει την ευθύνη λειτουργίας του προγράμματος, το 2012 έκλεισε με αύξηση 81,70% στον αριθμό των νέων νοικοκυριών που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία, τα οποία από τα 399 που ήταν (τα νέα νοικοκυριά που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα) το 2011, έφτασαν στα 725 το 2012 (326 περισσότερα). Απρόβλεπτα εντυπωσιακή, όμως, καταγράφεται και η
άνοδος της ποσότητας που συλλέχτηκε, σημειώνοντας αύξηση 200,76% (1.985 λίτρα το 2012 έναντι 660 του 2011).

Με τους καλύτερους οιωνούς, όμως, ξεκίνησε και το 2013, αφού τους δυο πρώτους μήνες στο μακρύ κατάλογο των εθελοντών εγγράφηκαν 105 νέα νοικοκυριά (22 τον Ιανουάριο και 83 τον Φεβρουάριο), ενώ συλλέχθηκαν ήδη 770 λίτρα τηγανόλαδων (425 τον Ιανουάριο και 345 τον Φεβρουάριο).

Συνολικά από την έναρξη του προγράμματος ανακύκλωσης και
ενεργειακής αξιοποίησης των μαγειρικών ελαίων, τον Αύγουστο του 2010, μέχρι σήμερα -από τα συνολικά 1.343 νοικοκυριά- έχουν συγκεντρωθεί 3.460 λίτρα, αναδεικνύοντας το δήμο Νεάπολης-Συκεών σε πρωταθλητή της ανακύκλωσης. Να σημειωθεί ότι από τις ποσότητες που παραλήφτηκαν, μέχρι σήμερα έχουν παραχθεί και παραληφθεί 1.240 λίτρα βιοντίζελ, που διοχετεύτηκαν στις δεξαμενές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγ. Παύλου (750 λ.) και των Ειδικών Σχολείων Πεύκων (490λ.), ενώ εκκρεμεί η παραλαβή των υπολοίπων 1.880 λίτρων βιοντίζελ από το Εργαστήριο Θερμοδυναμικής του Τμήματος Μηχανολογίας του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας (Κοζάνη), με το οποίο συνεργάζεται ο δήμος Νεάπολης-Συκεών.

«Η προσπάθεια που καταβάλλουν οι υπηρεσίες του δήμου μας αποδίδει θεαματικά αποτελέσματα. Συντονισμένα και με ακατάβλητο ενθουσιασμό τα στελέχη μας δίνουν τον αγώνα της προστασίας του περιβάλλοντος πόρτα-πόρτα, προσκαλώντας στο κίνημα των τηγανόλαδων όλους τους συνδημότες μας, και χαιρόμαστε που βλέπουμε ο κατάλογος των εθελοντών να εμπλουτίζεται καθημερινά», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς όλους τους συμμετέχοντες στην ανακύκλωση.«Είναι γνωστό ότι η ρύπανση που προκαλείται στο περιβάλλον από τα τηγανόλαδα είναι ανεπανόρθωτη, όπως επίσης και οι ζημιές που προκαλούνται σε οικονομικό επίπεδο καθώς η διοχέτευσή τους στους βιολογικούς καθαρισμούς μέσω των αγωγών επιφέρει σημαντικές βλάβες, με το κόστος να μετακυλύεται τελικά στους πολίτες. Αντίθετα, η ενεργειακή αξιοποίησή τους με τη μορφή παραγωγής βιοντίζελ, και μείωση των ρύπων στην ατμόσφαιρα εξασφαλίζει και εξοικονόμηση πόρων. Όλα αυτά φαίνεται να αποτελούν πλέον συνείδηση των συνδημοτών μας που υιοθετούν την άποψη πως η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων», τονίζει  ο κ. Δανιηλίδης.

 

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!