Αποκαλυπτήρια μίας βιοκλιματικής όασης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Με καθυστέρηση 5 μηνών λόγω των capital controls εγκαινιάστηκε σήμερα το έργο της βιοκλιματικής αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής της πλατείας Χρηματιστηρίου στην εμπορική καρδιά της Θεσσαλονίκης, την περιοχή που είναι γνωστή ως «Φραγκομαχαλάς». Ωστόσο, στο έργο της αναβάθμισης εντάσσεται και η πλατεία Εμπορίου.

Παρατηρήσαμε, όμως, ότι θα χρειαστούν κάποιες επιπλέον μικροεργασίες, εκεί όπου έχουν κατασκευαστεί νεροκουρτίνες και μια εντυπωσιακή ξύλινη κατασκευή. Μάλιστα, ο φακός μας εντόπισε το συνεργείο λίγο πριν τα εγκαίνια να κάνει κάποιες εργασίες στις νεροκουρτίνες.

Κάτοικοι και επαγγελματίες δήλωσαν εντυπωσιασμένοι με τα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά του έργου στην πλατεία Χρηματιστηρίου, όπως τα σιντριβάνια και τους καλαίσθητους, υπαίθριους ανεμιστήρες, το πράσινο και τις νεροκουρτίνες.

Στη σημασία του έργου αναφέρθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος κάλεσε τους δημότες και κυρίως τους επαγγελματίες της περιοχής να περιφρουρήσουν το έργο. Μάλιστα, όπως είπε, «σύντομα θα κάνω πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο για τη σύσταση ενός συλλόγου για την προστασία του με σκοπό την αποτροπή των βανδαλισμών. Ο δήμος δεν μπορεί να το φυλάξει για αυτό θα ζητήσω να το φυλάξουν και να βάλουν τον οβολό τους. Το έργο αυτό είχε βασικό στόχο την απομάκρυνση των οχημάτων και την παράδοση του χώρου στους πεζούς. Ξεκίνησε επί αντιδημαρχίας του κ. Κουράκη και ολοκληρώθηκε τώρα. Είναι έργα που δεν έχουν όνομα αλλά είναι του δήμου».

Στα σημαντικά οφέλη του έργου αναφέρθηκε και ο αντιδήμαρχος ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς. Αναφερόμενος στην προστασία του έργου ευχήθηκε να αποκτήσουν κάποιοι κουλτούρα αστικού πολιτισμού. «Θα προσπαθήσουμε να το συντηρήσουμε, χρειάζεται όμως και οι δημότες,όλοι μας να αγκαλιάσουμε και να προστατεύουμε το συγκεκριμένο έργο».

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση, ο Δήμος Θεσσαλονίκης μοίρασε φυτά στους παρευρισκόμενους, ενώ η ομάδα ερασιτεχνών φωτογράφων f14-κοινόν φωτογράφων παρουσίασε έκθεση φωτογραφίας με εικόνες κτηρίων της περιοχής.

Ολοκληρώνοντας την τελετή εγκαινίων, ο κ. Μπουτάρης ανέβηκε ξανά στο βήμα και αναφερόμενος στους επαγγελματίες της πλατείας Χρηματιστήριου είπε: «Όπως άλλαξε μορφή η περιοχή, να αλλάξει μορφή και η επαγγελματική δραστηριότητα. Αυτή η περιοχή είναι εξαιρετικά γόνιμη για να γίνουν μικρά ξενοδοχεία και μικροί ξενώνες, να φέρετε κόσμο εδώ. Είναι ευκαιρία για όλους να αναπτύξετε την επιχειρηματικότητά σας, αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό της αναβάθμισης, να αλλάξετε νοοτροπία. Ο δήμος θα το κυνηγήσει αλλά δεν είναι επιχειρηματίας, ανοίγει όμως την πόρτα για να αναπτυχθεί η επιχειρηματική πρωτοβουλία».

Το έργο με προϋπολογισμό 5,5 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Συνοχής και εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ, «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» στον Άξονα Προτεραιότητας «Προστασία Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος-Αντιμετώπιση Κλιματικής Αλλαγής- Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» στην κατηγορία πράξης «Βιοκλιματικές Αστικές αναβαθμίσεις Δημόσιων ανοικτών χώρων», με Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας).

Δείτε φωτογραφίες από την αναπλασθείσα πλατεία:

22 33 44 555

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση