Θεσσαλονίκη: Θερινή εκπαίδευση παιδιών για δάση και κλιματική αλλαγή

Πρόγραμμα Δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης, σε συνεργασία με την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. ξεκίνησε στους δήμους Θέρμης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Πυλαίας-Χορτιάτη στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Δημιουργικής Απασχόλησης των παιδιών, κατά την περίοδο των θερινών διακοπών.

Σε μια προσπάθεια εμπλουτισμού του Προγράμματος Δημιουργικής Απασχόλησης με νέες δραστηριότητες τα παιδιά που θα συμμετέχουν, θα παρακολουθήσουν μια σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και παιχνιδιών με θέμα: «Η Κλιματική αλλαγή και ο παγκόσμιος ρόλος των δασών».

Στόχος, του προγράμματος είναι η εξοικείωση και πληροφόρηση των παιδιών στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, και στο ρόλο των δασών σε αυτή. Επίσης, τα παιδιά μέσα από το συμμετοχή τους στις δράσεις θα κατανοήσουν την αλληλουχία της ανθρώπινης συμπεριφοράς και δράσης και την σύνδεση της, με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, μέσα από το δημιουργικό -ομαδικό παιχνίδι και την αξιοποίηση της βιωματικής και ελεύθερης μάθησης.

Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να αποκτήσουν μια ολιστική αντίληψη της ανθρώπινης ύπαρξης και συμπεριφοράς, προωθώντας την συμμετοχή τους σε όλες τις κοινωνικές λειτουργίες και ενθαρρύνοντας την ανάληψη δράσης για το περιβάλλον.

Οι δραστηριότητες είναι προσαρμοσμένες σε ηλικιακές ομάδες και θα περιλαμβάνουν μια σειρά από βιωματικές δραστηριότητες για κάθε ενότητα. Οι θεματικές που θα αναπτυχθούν είναι τρεις και αφορούν:

-Ενότητα 1: «Μάθε τα βασικά!»

-Ενότητα 2: «Μάθε τις επιπτώσεις!»

-Ενότητα 3: «Γίνε μέρος της λύσης!»

Συγκεκριμένα: η κάθε ενότητα θα περιλαμβάνει την εφαρμογή εκπαιδευτικού υλικού, την οργάνωση και τον συντονισμό ομαδικών projects, στις παραπάνω θεματικές ενότητες. Τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν είναι το ομαδικό παιχνίδι, quiz, επιτραπέζια παιχνίδια, κατασκευές, οπτικοακουστικό υλικό και τα εικαστικά δρώμενα.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στο τέλος Ιουνίου, θα ολοκληρωθεί μετά από ένα μήνα περίπου και υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου EYD2015 – Το μέλλον που θέλουμε – Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του προγράμματος EuropeAid, στο οποίο συμμετέχει η Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση