Κάνεις ανακύκλωση και κερδίζεις δωρεάν πρόσβαση στο Internet

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Γνωρίζετε ποια είναι η χώρα που το ποσοστό των απορριμμάτων που ανακυκλώνεται «αγγίζει» μόλις το 16% επί των παραγόμενων σκουπιδιών, τη στιγμή που ο σχετικός μέσος όρος της ΕΕ φτάνει στο 43%; Ωστόσο αυτή η χώρα με τις «φτωχές» επιδόσεις στην ανακύκλωση, ξοδεύει για διαχείριση απορριμμάτων πάρα πολλά χρήματα, συγκρινόμενη με πολλά άλλα κράτη της ΕΕ και της Ευρωζώνης!

Η χώρα αυτή είναι η Ελλάδα, η οποία δαπανά για διαχείριση απορριμμάτων το τεράστιο ποσό του 0,7% του ΑΕΠ της ετησίως, όταν ο σχετικός μέσος όρος της ΕΕ (και της Ευρωζώνης) είναι 0,4%.

Προφανώς κάτι φταίει και σίγουρα ο Έλληνας πολίτης βρίσκεται ακόμη πολύ πίσω σε περιβαλλοντική παιδεία, η οποία θα του επιτρέψει να αναγάγει την ανακύκλωση σε τρόπο ζωής και να καταλάβει πως μόνο όφελος μπορεί να αποκομίσει από την επέκταση της.

Ένα «λιθαράκι» προς την κατεύθυνση της διάδοσης της ανακύκλωσης και μάλιστα με κίνητρο για τον ευαισθητοποιημένο πολίτη έρχεται να βάλει η πρωτοβουλία Cyclefi, που είναι ένα μοντέλο ανταποδοτικής ανακύκλωσης, το οποίο ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά στην Αττική.

Ουσιαστικά είναι μια νέα προϊοντική υπηρεσία μαζί με μια online πλατφόρμα, που παρακολουθεί πόσο ανακυκλώνει ο πολίτης και τον επιβραβεύει με δεδομένα κινητής τηλεφωνίας (MB) για δωρεάν σερφάρισμα στο Internet.

Επί της ουσίας, η Cyclefi δίνει νέο νόημα στον διαβόητο «μπλε κάδο» και έχει ως στόχο την προώθηση της ανακύκλωσης και γενικότερα την υιοθέτηση εκείνης της συμπεριφοράς που συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και προσθέτει ποιότητα στις ζωές των ανθρώπων και στις πόλεις.

2

Μετά από έναν εκτενή κύκλο επαφών, η Cyclefi κέρδισε την εμπιστοσύνη των δημοτικών αρχών τριών μεγάλων Δήμων του λεκανοπεδίου της Αττικής. Οι Δήμοι της Γλυφάδας, της Βάρης- Βούλας-Βουλιαγμένης και του Αλίμου, έχουν ήδη έμπρακτα δηλώσει τη συμμετοχή τους σε μεγάλης έκτασης πιλοτικό πρόγραμμα που θα πιστοποιήσει την εφαρμοσιμότητα και χρησιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου της Cyclefi σε πραγματικές συνθήκες. Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος, τρεις χιλιάδες νοικοκυριά θα ενώσουν τις δυνάμεις τους ανακυκλώνοντας τόνους απορριμμάτων με τη χρήση των πορτοκαλί τσαντών και των ειδικών ετικετών με τους μοναδικούς QR κωδικούς της Cyclefi.

Συγκεκριμένα, αυτό επιτυγχάνεται χάρη στη χρήση των μπλε κάδων της ανακύκλωσης, που βρίσκονται έξω από τις κατοικίες και των πορτοκαλί τσαντών της Cyclefi, που είναι απαραίτητες για να τεθεί σε λειτουργία το σύστημα, με το οποίο καθίσταται δυνατή η παροχή εκπτωτικών υπηρεσιών (προς το παρόν τηλεπικοινωνιακών και αργότερα και άλλων) στους χρήστες της υπηρεσίας.

Ο ακριβής τρόπος που μπορεί το κάθε νοικοκυριό (προς το παρόν από κάποιους συγκεκριμένους δήμους της Αττικής) να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία της Cyclefi περιγράφεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.cyclefi.com/gr/howto

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση