Καμπανάκι Φάμελλου για τις καθυστερήσεις στα έργα διαχείρισης αποβλήτων στην Κ. Μακεδονία

του Νίκου Αβουκάτου

Τον έντονο προβληματισμό του για σημαντικές καθυστερήσεις στη διαχείριση αποβλήτων στην Κεντρική Μακεδονία, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης του ΥΠΕΝ και του ΕΟΑΝ για τις νομοθετικές εξελίξεις και εφαρμογές στον χώρο της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης και της πρόληψης.

Ο αναπληρωτής υπουργός, αφήνοντας αιχμές κατά του ΦΟΔΣΑ και των μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων δυτικού και ανατολική τομέα, υποστήριξε ότι «θα πρέπει να επισπευθούν οι διαδικασίες διότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μείνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αρκετά πίσω, όπως στην Πελοπόννησο».

Σχετικά με τη χωριστή συλλογή οργανικού υλικού τόνισε ότι «δεν υπάρχει μονάδα όπου μπορεί να το διαθέσει ο δήμος και οι πολίτες. Ήδη, ζητήσαμε να επιταχύνει τις διαδικασίες ο ΦΟΔΣΑ αλλά δεν πάρθηκε ακόμη η απόφαση για τη χωροθέτησή τους».

Απαντώντας στους προβληματισμούς του κ. Φάμελλου, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης επισήμανε ότι «έχουμε σκεφθεί τρόπους για τα βιοαποδομήσιμα, χρειάζεται όμως να είναι έτοιμοι και οι δήμοι να παράγουν το οργανικό και να γίνεται διαλογή στη πηγή. Πάντως είμαστε στην προσπάθεια».

Σε ό,τι αφορά τη μονάδα επεξεργασίας δυτικού τομέα, ο κ. Γεράνης διευκρίνισε ότι «πήραμε την απόφαση να ενταχθεί μέσω ΣΔΙΤ. Ενδεχομένως να έγινε κάποια παρανόηση την περίοδο του καλοκαιριού. Δεν έχει να κρύψει τίποτα κανείς, αν έχουμε χρηματοδότηση για τα συγκεκριμένα έργα να εκτελεστεί του δυτικού τομέα ως δημόσιο. Δεν έχουμε πρόβλημα ούτε με το ΣΔΙΤ. Είμαστε παρόντες με ανοιχτά τα αυτιά μας και δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε. Είναι λειτουργικός ο Φορέας και δεν έχουμε κανέναν ΧΑΔΑ στην Περιφέρειά μας. Παρά τις διαφορετικές αντιλήψεις, η οικογένεια της αυτοδιοίκησης και τα στελέχη της Πολιτείας υπηρετούμε έναν σκοπό, να δώσουμε λύσεις τα προβλήματα», σημείωσε ο κ. Γεράνης.

Local agenda για τη διαχείριση αποβλήτων

Εν τω μεταξύ, ο κ. Φάμελλος σημείωσε «η αυτοδιοίκηση έχει την μεγάλη ευθύνη και χρειάζεται να αξιολογεί τις ανάγκες της για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, με βάση το τοπικό σχέδιο και συζητώντας με την κοινωνία.

Πιο συγκεκριμένα έκανε λόγο για μια local agenda, δηλαδή μια τοπική και κοινωνική συμφωνία με τους πολίτες για τη διαχείριση αποβλήτων. «Κυρίαρχος πρέπει να είναι ο ρόλος των δήμων. Οι ΦΟΔΣΑ μπορούν να είναι τα εργαλεία, θα πρέπει όμως να ξεφύγουν από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και να γίνουν δομές τεχνογνωσίας για τους δήμους».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γιώργος Πατούλης υποστήριξε ότι «τα νούμερα δεν είναι ικανοποιητικά στην ανακύκλωση διότι δεν υπήρχε η δυνατότητα νομοθετικής πρωτοβουλίας. Από την τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζονται δράσεις ευαισθητοποίησης. Θα πρέπει στα σχολεία να γίνεται ενημέρωση και οι μαθητές να επηρεάσουν τους γονείς τους».

«Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος», προειδοποίησε και εξήρε το έργο του ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας.

Η διευθύντρια Εναλλακτικής Διαχείρισης του ΕΟΑΝ Ρόζυ Χαριτοπούλου αναφέρθηκε στα προβλήματα και τις προοπτικές των δήμων στην ανακύκλωση και την κομποστοποίηση. Όπως είπε, με τον νέο νόμο για την ανακύκλωση υπάρχει η υποχρέωση από τους δήμους για την υποβολή των σχεδίων διαχείρισης στον ΕΟΑΝ και οι δήμοι αναλαμβάνουν μέτρα για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση