Κανένας κίνδυνος στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας λόγω Αμυνταίου, λέει ο Σταθάκης

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος στην ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια της χώρας διαβεβαίωσε από τη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Κατερίνας Παπακώστα, από τη Νέα Δημοκρατία, σχετικά με την ενεργειακή ευστάθεια της χώρας μετά την κατολίσθηση στους Αγίους Αναργύρους στο Αμύνταιο, ο κ. Σταθάκης έκανε λόγο για υπερβολές και για «Κασσάνδρες» που επικαλούνται διαρκώς μια απειλή.

«Είναι κατηγορηματική η απάντησή μου. Κανένα πρόβλημα δεν θα υπάρξει από την ενεργειακή μονάδα του Αμύνταιου. Υπάρχει πλήρης ασφάλεια του ενεργειακού συστήματος της χώρας και, αν χρειαστεί, θα στηριχθεί με συμπληρωματικές προμήθειες από άλλα ορυχεία», τόνισε ο κ. Σταθάκης.

Οπως διευκρίνισε η συγκεκριμένη μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας είχε περιορισμούς στη λειτουργία της και δεν δούλευε το καλοκαίρι, αλλά τον χειμώνα για τηλεθέρμανση.

«Η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας δοκιμάστηκε την προηγούμενη χρονιά, όταν βρεθήκαμε ακόμα και σε οριακή κατάσταση. Παρά όμως τη δυσκολία, το σύστημα βγήκε μια χαρά και έδειξε ότι υπάρχει η αυτόνομη ασφάλειά του. Ακόμα και με δεδομένη την πανευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση, τα κατάφερε χωρίς κανένα πρόβλημα» σημείωσε ο υπουργός.

Αναφορικά με τη μετεγκατάσταση των κατοίκων των Αγίων Αναργύρων, ο κ. Σταθάκης είπε ότι η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα και πως την επόμενη εβδομάδα θα έρθει νομοθετική ρύθμιση για την άμεση απαλλοτρίωση της περιοχής υπέρ του Δημοσίου.

Τέλος, ο κ. Σταθάκης επεσήμανε ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες από τη ΡΑΕ και τον ΑΔΜΗΕ με στόχο μια εθνική στρατηγική μέχρι το 2030, στο επίκεντρο της οποίας είναι η ενεργειακή ασφάλεια του συστήματος της χώρας, όπως και ο μετασχηματισμός του ενεργειακού τομέα.

Παράλληλα, προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου, το αργότερο εντός διμήνου, που θα περιλαμβάνει, όπως είπε, μεγάλες αλλαγές, οι οποίες θα διαμορφώνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα της ενεργειακής κάλυψης της χώρας από το 2018, με την εισαγωγή ενός πιο ανταγωνιστικού πλαισίου, με αλλαγές στο φυσικό αέριο, αλλά και παραγωγή ενέργειας από καταναλωτές.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση