«Κανένα θέμα απομάκρυνσης» αγροτών από το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού

Στρατηγική προτεραιότητα αποτελεί για τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Εθνικού Πάρκου η συνέχιση και υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής και δη της ορυζοκαλλιέργειας στην περιοχή, όπως επισημαίνει στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του φορέα, Θεμιστοκλής Κουϊμτζής. Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ, «ουδέποτε τέθηκε θέμα διακοπής της αγροτικής δραστηριότητας στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού λόγω της συνθήκης Ramsar», δεδομένου ότι η ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα είναι συνυφασμένη με την ομαλή λειτουργία του οικοσυστήματος.

«Το έως και πρότινος υφιστάμενο καθεστώς προστασίας (με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση -ΚΥΑ- 12966/2009 με την οποία η περιοχή ανακηρύχθηκε Εθνικό Πάρκο), προέβλεπε την απρόσκοπτη συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας στην περιοχή, επιτρέποντας επίσης τη δημιουργία αγροτικών αποθηκών, με εμβαδόν ανάλογο με τα στρέμματα που διαθέτει ο κάθε καλλιεργητής, αλλά και την καθετοποίηση των αγροτικών δραστηριοτήτων (πχ. με σιλό, ξηραντήρια). Επίσης επιτρεπόταν η χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ουδέποτε ο Φορέας Διαχείρισης έχει προβεί σε μονομερείς ενέργειες, ώστε να απαγορεύσει τη χρήση τους. Ο Φορέας Διαχείρισης σχεδιάζει τη δημιουργία σήματος προστατευόμενης περιοχής ώστε το ρύζι που προέρχεται από την περιοχή να αποκτήσει προστιθέμενη αξία», αναφέρει ο κ. Κουϊμτζής, με αφορμή την έντονη ανησυχία, που εξέφρασαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αγρότες και αλιείς, ότι θα χάσουν τη δουλειά τους λόγω της συνθήκης Ramsar και εν γένει του καθεστώτος προστασίας της περιοχής.

Δυστυχώς, συνεχίζει ο κ. Κουϊμτζής, η προαναφερόμενη ΚΥΑ κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) μετά από προσφυγή των αγροτικών συνεταιρισμών, της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας και του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, με την αιτιολογία ότι η ΚΥΑ είναι προσωρινό νομοθέτημα και θα έπρεπε να έχει εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα. "Προκειμένου να εξασφαλίσει την προστασία της περιοχής έως την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ), το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε υπουργική απόφαση η οποία απαγορεύει νέες αδειοδοτήσεις για έργα στην περιοχή έως και τις 31/7/2017" προσθέτει.

Όσον αφορά τον τομέα των μυδοκαλλιεργειών, τα προβλήματα που υπάρχουν δεν συνδέονται σε καμία περίπτωση με το καθεστώς προστασίας, αλλά οφείλονται στην καθυστέρηση της έγκρισης και λειτουργίας της Περιοχής Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ). «Για την ολοκλήρωση της ΠΟΑΥ δεν φέρει καμια ευθύνη ο Φορέας Διαχείρισης», υπογραμμίζει ο κ. Κουϊμτζής.

Σε σχέση με τις πληροφορίες ότι «περίπου 20.000 παραγωγοί θα βρεθούν χωρίς αντικείμενο, στερώντας μάλιστα από την εθνική οικονομία ποσό ύψους 100 εκατ. ευρώ», ο πρόεδρος του φορέα υπογραμμίζει ότι πρόκειται για απόψεις που στερούνται οποιασδήποτε πραγματικής βάσης. «Τουναντίον, ο Φορέας Διαχείρισης προχώρησε σε διενέργεια έρευνας και επαφών με φορείς και υπηρεσίες με στόχο τη στήριξη της βιωσιμότητας της καλλιέργειας ρυζιού και τη παροχή κινήτρων μέσα στην περιοχή του Δικτύου Natura 2000. Συμμετείχε στον σχεδιασμό της δράσης 10.1.7. του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020. Η δράση συνίσταται στην εφαρμογή της καλλιεργητικής πρακτικής της ψευδοσποράς στη ρυζοκαλλιέργεια με στόχο τη μείωση της χρήσης των προφυτρωτικών ζιζανιοκτόνων στους ορυζώνες (επιδότηση 20 ευρώ ανά στρέμμα)» κατέληξε ο κ.Κουϊμτζής.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση