Καφέ κάδος για τη διαχείριση οικιακών βιοαποβλήτων στην Κοζάνη

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Ρόλο «πρωταγωνιστή» στη διαχείριση απορριμμάτων θέλει ο Δήμος Κοζάνης, καθώς εισήλθε και στη διαχείριση οικιακών οργανικών αποβλήτων με σχετικό πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε να υλοποιείται πέρσι τον Νοέμβριο.

Επί της ουσίας, ο Δήμος Κοζάνης επέκτεινε το πρόγραμμα ανακύκλωσης των τεσσάρων υλικών συσκευασίας, που διαθέτει (χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο και γυαλί) και πλέον εγκαθιστά και καφέ κάδους για την διαλογή στην πηγή των οικιακών βιοαποβλήτων.

Τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος θα αξιοποιηθούν για την επέκταση του δικτύου των καφέ κάδων σε όλη την πόλη σε ένα πρώτο στάδιο και στο σύνολο του δήμου σε ένα επόμενο.

Η διαχείριση των βιοαποβλήτων προβλέπεται από τον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το 46% των σύμμεικτων απορριμμάτων αποτελείται από οργανικά απορρίμματα (απορρίμματα κουζίνας και πράσινα απορρίμματα κήπων).

Προσώρας η επεξεργασία των προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων γίνεται με την χρήση μηχανικών κομποστοποιητών, ενώ στο μέλλον θα πραγματοποιείται στην υπό κατασκευή Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Κοζάνης, καθώς η τελευταία θα είναι ικανή λόγω της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί να επεξεργαστεί τέτοια απορρίμματα.

Το πρόγραμμα ανακύκλωσης του Δήμου Κοζάνης ξεκίνησε το 1992 με τη συλλογή δύο υλικών, του χαρτιού και του αλουμινίου.

Με την πάροδο των χρόνων και πιο συγκεκριμένα το 1998, προστέθηκε ένα νέο υλικό, το γυαλί.

Κάδοι ανακύκλωσης έχουν τοποθετηθεί σε 50 περίπου επιλεγμένα σημεία της πόλης.

Ο Δήμος Κοζάνης είναι ο μόνος Δήμος που κάνει ανακύκλωση στο σπίτι και με χρήση στατόρων συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών.

Ο στάτορας είναι μια μεταλλική κατασκευή χωρητικότητας 250lt.

Μέσα στον στάτορα τοποθετείται μια σακούλα στην οποία συγκεντρώνονται τα υλικά. Η αντικατάσταση της σακούλας, όταν γεμίσει, γίνεται από τα πληρώματα συλλογής κατόπιν ειδοποιήσεως από τους πολίτες μέσα σε 48 ώρες.

Σήμερα υπάρχουν συνολικά 1.641 στάτορες από τους οποίους οι 946 είναι τοποθετημένοι σε πολυκατοικίες, 322 σε γραφεία και καταστήματα, 222 σε υπηρεσίες και τέλος 151 σε σχολεία.

Να σημειωθεί ότι οι επιδόσεις του Δήμου Κοζάνης στην ανακύκλωση περιλαμβάνουν μέχρι σήμερα περισσότερους από 14.230 τόνους χαρτί, 21 τόνους αλουμίνιο και 157 τόνους γυαλί.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση