Επικίνδυνα για τη θαλάσσια ζωή τα χιλιάδες φαναράκια των Χριστουγέννων

Η απελευθέρωση στον ουρανό των ελληνικών πόλεων χιλιάδων μικρών φαναριών εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη θαλάσσια ζωή. Το κινέζικο αυτό έθιμο, τα τελευταία χρόνια υιοθετούν αρκετοί δήμοι της χώρας για τις χριστουγεννιάτικες τους εκδηλώσεις.

«Τα φαναράκια είναι ένα κινέζικο έθιμο που έχει έρθει και στην Ελλάδα. Ο Δήμος Βόλου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά προσπαθεί να το κάνει ένα έθιμο της πόλης για τα Χριστούγεννα, ελευθερώνοντας χιλιάδες χάρτινα φαναράκια στον αέρα δημιουργώντας ένα θερμό γιορτινό κλίμα. Φέτος ακολούθησαν και άλλες πόλεις και χωριά (όπως Καβάλα, Σπερχειάδα, Καρπενήσι), με την πρωτιά να έχει ο Βόλος με 5000 φαναράκια και έπειτα η Καβάλα με 1000 φαναράκια» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας.

Ακόμη υπογραμμίζεται ότι «δυστυχώς όμως αυτό το έθιμο έχει και αρνητικά χαρακτηριστικά. Ένα από τα σημαντικότερα αρνητικά του χαρακτηριστικά είναι ότι καταλήγουν στην θάλασσα σαν σκουπίδια που δεν ενδιαφέρεται κανείς να τα μαζέψει έπειτα. Πετάνε από κάποια μέτρα μέχρι και κάποια χιλιόμετρα και καταλήγουν στην θάλασσα, όπου γίνονται τροφή για τα θαλάσσια είδη, μιας και τα μπερδεύουν για φαγητό (όπως π.χ. μέδουσες).Εδώ πρέπει να τονίσουμε, για όσους δεν γνωρίζουν, ήδη το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε με τα σκουπίδια και τα πλαστικά στην Ελλάδα και σε όλο τον Κόσμο».

«Τα συγκεκριμένα φαναράκια μπορεί να είναι από ριζόχαρτο και πολύ λεπτό σύρμα αλλά δεν παύει να είναι σκουπίδια που καταλήγουν στην θάλασσα, όπως και οι πλαστικές θήκες τους που πετάνε με ελαφριά καρδιά χύμα στον δρόμο ή στην θάλασσα οι κάτοικοι. Μπορεί να είναι ένα γιορτινό έθιμο, αλλά την επόμενη φορά επιλέξτε καλύτερα κάτι διαφορετικό που δεν βλάπτει ανθρώπους, ζώα και περιβάλλον», καταλήγει η ανακοίνωση».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση