Κλειστή οκτάωρη σύσκεψη στην Αθήνα για το περιβάλλον - Τι συζητήθηκε

Μακρύς είναι ο κατάλογος των «ανοιχτών» περιβαλλοντικών υποθέσεων της χώρας μας. Εκτός από τις ευρωκαταδίκες, περιλαμβάνει πολλές υποθέσεις υποβάθμισης προστατευόμενων περιοχών ή παραβίασης της κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκονται οι περιπτώσεις των ΧΥΤΑ Ζακύνθου, Μυκόνου, Κιάτου και Τεμπλονίου, η Κορώνεια, ο Κυπαρισσιακός Κόλπος, η Παμβώτιδα και ο Κορινός Πιερίας.

Οι υποθέσεις αυτές, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», ήταν το αντικείμενο της κλειστής οκτάωρης συνάντησης η οποία πραγματοποιήθηκε στις 20 Οκτωβρίου στην Αθήνα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις Γενικές Διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν είχαν εκ των προτέρων ορίσει το «μενού», ζητώντας αναλυτική ενημέρωση για σειρά θεμάτων.

Τι συζητήθηκε

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ο κύριος κορμός της συζήτησης κινήθηκε γύρω από τις βασικές υποθέσεις των ευρω-προστίμων. Επιπλέον:

• Για τις χωματερές ζητήθηκε λεπτομερής ενημέρωση για Αττική και Πελοπόννησο.

• Για τα επικίνδυνα απόβλητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε να πληροφορηθεί πόσες εγκαταστάσεις πρέπει να κατασκευαστούν για να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο για τη διάθεση των επικίνδυνων αποβλήτων.

• Για την υπόθεση του Θριασίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «στρίμωξε» την ελληνική πλευρά, ζητώντας ειδικά στοιχεία όχι μόνο για την πρόοδο των συνδέσεων του αποχετευτικού δικτύου, αλλά και για την ποιότητα της επεξεργασίας που υφίστανται τα λύματα.

Επίσης, τη συζήτηση απασχόλησαν νέες και παλιές περιπτώσεις διαπιστωμένων παραβιάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Μεταξύ αυτών:

• Η Ε.Ε. ζήτησε να μάθει αν έχει πάψει να λειτουργεί τον Ιούνιο ο ΧΥΤΑ Ζακύνθου και αν ξεκίνησε η λειτουργία μεταβατικής λύσης.

• Για τον ΧΥΤΑ Κιάτου, αν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αποκατάστασής του.

• Για τον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, αν όντως έχει παύσει να λειτουργεί και αποκαθίσταται.

• Για τον ΧΥΤΑ Μυκόνου, αν έχουν αντιμετωπιστεί οι παραβιάσεις που έχουν καταγραφεί και τι πρόοδος έχει συντελεστεί στη διαχείριση απορριμμάτων στο νησί.

• Για τις Πρέσπες, αν οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων έχουν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας.

• Για την Κορώνεια, πού βρίσκεται το masterplan και αν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν τη βελτίωση της περιβαλλοντικής της κατάστασης (σημειώνοντας ότι η ολοκλήρωση των δράσεων του masterplan δεν επαρκεί για να συμμορφωθεί η χώρα με την ευρω-καταδίκη).

• Για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, η Κομισιόν ζήτησε να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των δράσεων που παρουσίασαν το καλοκαίρι οι ελληνικές αρχές. Και για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για το έργο κατασκευής 50 σπιτιών μεταξύ του Αγιαννάκη και της Ελαίας.

• Για την Παμβώτιδα, αν έχει εγκριθεί νέο διάταγμα προστασίας της περιοχής κι αν εξετάζεται η κατασκευή στίβου θαλάσσιου σκι.

• Για τη σχεδιαζόμενη οικιστική ανάπτυξη στον Κορινό Πιερίας, αν είναι ακόμα σε ισχύ οι περιβαλλοντικοί όροι που είχαν εγκριθεί και αν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που έχουν προκληθεί (κατασκευή οδοποιίας μέσα σε υγρότοπο).

• Για τα δηλητηριασμένα δολώματα στον Νέστο και την παράνομη αγκυροβόληση πλοίων στον Κόλπο των Βατίκων (Λακωνίας), αν έχουν ληφθεί μέτρα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση