Κλιματική αλλαγή: Παρά τις συχνότερες καταιγίδες, ο υδροφόρος ορίζοντας στερεύει

του Νίκου Αβουκάτου

Για τις κλιματικές μεταβολές και τις σύγχρονες τάσεις αναφορικά με την αλλαγή της μέσης θερμοκρασίας τα τελευταία 20.000 χρόνια, μίλησε ο Θεόδωρος Καρακώστας, καθηγητής Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του ΑΠΘ, κατά την ομιλία του στο 1ο Περιβαλλοντικό Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή, που ξεκίνησε σήμερα στην Καρδίτσα και θα διαρκέσει έως αύριο Σάββατο.

Ο κ. Καρακώστας αναφέρθηκε στην προ ολίγων ημερών απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία των Παρισίων, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη «δυσάρεστη» και ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να συγκρατήσουμε την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη αρκετά κάτω από τους 2°C».

Ο ίδιος έκρουσε, για μία ακόμη φορά, τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι «από τα μέσα της δεκαετίας του '70 αρχίζει μια δραματική αύξηση της θερμοκρασίας, που πλησιάζει τον έναν βαθμό Κελσίου σε όλον τον πλανήτη».

Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Μεσογείου, σύμφωνα με τον κ. Καρακώστα, το διάστημα 2070 - 2100 προβλέπεται άνοδος της θερμοκρασίας έως και κατά 3,5 βαθμούς Κελσίου. Όπως τόνισε ο καθηγητής, «οι βροχοπτώσεις θα είναι πολύ λιγότερες συγκριτικά με σήμερα και, δυστυχώς, θα έχουμε συχνές καταιγίδες, οι οποίες δεν μπορούν να εμπλουτίσουν τον υδροφόρο ορίζοντα».

Ο ίδιος κατονόμασε ως βασική αιτία αυτής της αυξητικής τάσης στη θερμοκρασία την ανθρώπινη δραστηριότητα. «Κάποιοι πλανητάρχες δεν τα βλέπουν αυτά», σχολίασε με νόημα.

Στο 8% η μείωση του νερού που φθάνει στις υπόγειες δεξαμενές

Από την πλευρά του, ο Αθανάσιος Λουκάς, καθηγητής Υδρολογίας και Υδατικών Πόρων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην εισήγηση του με θέμα «Κλιματική αλλαγή - υδρολογικός κυκλος και υδατικοί πόροι», αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της ανθρωπογενούς κλιματικής μεταβολής και πώς επηρεάζεται ο υδρολογικός κύκλος.

«Δεν είναι τόσο η μείωση της βροχόπτωσης το πρόβλημα, αλλά το γεγονός ότι πέφτουν μεγάλες ποσότητες βροχής, με αρκετή ένταση, μέσα σε ελάχιστο χρόνο», τόνισε ο κ. Λουκάς και εξήγησε: «Η μείωση των βροχοπτώσεων αγγίζει το 5%, ενώ η μείωση του νερού που φθάνει στον υδροφόρο ορίζοντα υπολογίζεται στο 8%».

Τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο, οι περίοδοι ξηρασίας έως το τέλος του αιώνα θα συνεχίζουν να αυξάνονται.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση