Λίγοι είναι πρόθυμοι να αλλάξουν τον τρόπο ζωής για να σώσουν τον πλανήτη

Οι πολίτες ανησυχούν για την κλιματική κρίση, αλλά οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ήδη κάνουν περισσότερα για την προστασία του πλανήτη από οποιονδήποτε άλλον, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησής τους, και λίγοι είναι πρόθυμοι να κάνουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, σύμφωνα με διεθνή έρευνα της εταιρείας Kantar Public.

«Η ευρεία επίγνωση της σημασίας της κλιματικής κρίσης που απεικονίζεται σε αυτή τη μελέτη ,δεν έχει ακόμη συνδυαστεί με την ανάλογη προθυμία δράσης», είναι το συμπέρασμα της που έγινε 10 χώρες , μεταξύ των οποίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, γράφει ο Guardian, τον οποίον επικαλείται το Naftemporiki.gr.

Ο Εμανουέλ Ριβιέρ, διευθυντής διεθνών δημοσκοπήσεων στην Kantar Public, τόνισε ότι η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου και δημοσιεύθηκε σήμερα για να συμπέσει με τη διάσκεψη Cop26 για το κλίμα στη Γλασκώβη, αποτελεί «ένα διπλό μάθημα για τις κυβερνήσεις».

Πρέπει, πρώτον, «να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των ανθρώπων», είπε ο Ριβιέρ. «Αλλά πρέπει επίσης να πείσουν τους ανθρώπους όχι για την πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης – αυτό έγινε – αλλά για το ποιες είναι οι λύσεις και για το πώς μπορούμε να μοιραστούμε δίκαια την ευθύνη για αυτές».

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 62% των ερωτηθέντων θεωρούν την κλιματική κρίση ως την κύρια περιβαλλοντική πρόκληση που αντιμετωπίζει τώρα ο κόσμος. Ακολουθούν: η ατμοσφαιρική ρύπανση (39%), οι επιπτώσεις των απορριμμάτων (38%) και οι νέες ασθένειες (36%).

Αλλά όταν ζητήθηκε στους ερωτηθέντες να βαθμολογήσουν την ατομική τους δράση σε σχέση με άλλους, όπως κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και μέσα ενημέρωσης, οι άνθρωποι γενικά έβλεπαν τους εαυτούς τους πολύ πιο αφοσιωμένους από άλλους στην τοπική τους κοινότητα ή σε οποιοδήποτε θεσμό.

Περίπου το 36% χαρακτήρισε τον εαυτό του «πολύ αφοσιωμένο» στην προστασία του πλανήτη, ενώ μόνο το 21% πιστεύει ότι το ίδιο ισχύει για τα μέσα ενημέρωσης και το 19% για την τοπική αυτοδιοίκηση. Μόλις το 18% θεώρησε ότι η τοπική τους κοινότητα ήταν εξίσου αφοσιωμένη, ενώ οι εθνικές κυβερνήσεις (17%) και οι μεγάλες εταιρείες (13%) ,θεωρούνται ακόμη λιγότερο δεσμευμένες στην προστασία του περιβάλλοντος.

Οι περισσότεροι (76%) από τους ερωτηθέντες στις 10 χώρες δήλωσαν ότι θα αποδεχτούν αυστηρότερους περιβαλλοντικούς κανόνες και κανονισμούς, αλλά σχεδόν οι μισοί (46%) θεώρησαν ότι δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη να αλλάξουν τις προσωπικές τους συνήθειες.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση