Λιώνουν οι πάγοι στους πόλους της Γης

Τα δεδομένα που συγκεντρώνονται από τους επιστήμονες της NASA με τη λειτουργία του IceBridge, δικαιολογούν τον έντονο προβλημάτισμό τους. Κατά την εναέρια παρακολούθηση με πτήσεις πάνω από την Αρκτική και την Ανταρτική παρακολουθούν την απώλεια του θαλάσσιου πάγου.

Αυτή την εποχή, σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη ερευνητική αποστολή του IceBridge στον Αρκτικό Κύκλο, με απώτερο στόχο την καλύτερη κατανόηση των διαδικασιών που συνδέουν τις πολικές περιοχές με το κλιματικό σύστημα της Γης. Οι φωτογραφίες είναι  εντυπωσιακές αλλά και ανησυχητικές.

Εντός του 2018,η NASA σχεδιάζει να εκτοξεύσει από αεροπορική βάση της Καλιφόρνια τον δορυφόρο  ICESat-II ο οποίος θα αναλάβει το ερευνητικό έργο με τη χαρτογράφηση των γρήγορων αλλαγών στους πόλους εξαιτίας των  ζεστών θερμοκρασιών

ice 5

 

ice 4Το λιώσιμο του πάγου σε Αρκτική και Ανταρκτική καταγράφει το χαμηλότερο ιστορικό ρεκόρ. Υπάρχουν λιγότεροι θαλάσσιοι πάγοι σήμερα στην Αρκτική και στην Ανταρκτική από ό, τι υπήρξαν ποτέ και μάλιστα οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση για άμεση δράση.

Η θαλάσσια περιοχή που καλύπτεται από πάγο στην Αρκτική ήταν μόλις 13.190.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα τον Ιανουάριο του 2017, αυτή είναι η μικρότερη καταγραφή, σύμφωνα με την αρχειοθέτηση των μετρήσεων. Πιο συγκεκριμένα είναι περίπου 1,2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα  μικρότερη η έκταση  του θαλάσσιου πάγου από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο που αφορά το χρονικό διάστημα 1981-2010.

Η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλύτερη στο νότο. Υπάρχει λιγότερος θαλάσσιος πάγος γύρω από την Ανταρκτική με βάση τις μετρήσεις που έχουν ξεκινήσει  από το 1979.

Πηγή: NASA

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση