Μια βιώσιμη πόλη με ποδήλατα παντού!

Για έβδομη χρονιά, ποδηλάτες από δεκάδες πόλεις σε όλη την Ελλάδα, θα ξεχυθούν στους δρόμους διεκδικώντας την προώθηση του ποδηλάτου και τον περιορισμό του ΙΧ αυτοκινήτου. Στη Θεσσαλονίκη το ραντεβού δίνεται την Κυριακή στις 5 το απόγευμα στην Πλατεία Αρχαίας Αγοράς, Εγνατία με Αριστοτέλους, στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία διοργανώνεται από ποδηλατικές ομάδες της πόλης. Όπως υποστηρίζουν σε δελτίο τύπου «στη Θεσσαλονίκη παραμένει ανεκπλήρωτο εδώ και τρία χρόνια από την Περιφέρεια, το αίτημα για την μεταφορά του ποδηλατοδιάδρομου από το στενό τμήμα του παραλιακού πεζόδρομου από το Λιμάνι έως τον Λευκό Πύργο, επί του οδοστρώματος της Λεωφ. Νίκης με τη δημιουργία κλειστού ασφαλούς ποδηλατόδρομου στο δεξί ρεύμα του θαλάσσιου μετώπου. Το υπάρχον δίκτυο ποδηλατόδρομων/διάδρομων δεν έγινε πιο ασφαλές αλλά ούτε και προστατεύτηκε από τα παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα, ενώ επιπλέον δεν έγινε καμία προέκταση του δικτύου σε άλλες γειτονιές και Δήμους. Η φόρτωση του ποδηλάτου στα αστικά λεωφορεία συνεχίζει να απαγορεύεται, ενώ στο μελλοντικό μετρό αν ολοκληρωθεί, δεν προβλέπεται! Η μάστιγα με τα κλεμμένα ποδήλατα καλά κρατεί χωρίς οι αρχές να δίνουν την απαραίτητη προσοχή.Γενικότερα ως προς την βιώσιμη κινητικότητα δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια για την παιδεία, την εκπαίδευση και την ενημέρωση των πολιτών. Από μέτρα, υπάρχει ανάγκη για τον ορισμό προκαθορισμένου ορίου ταχύτητας 30χλμ/ώρα, η τμηματική πεζοδρόμηση όλου του ιστορικού κέντρου αλλά και κέντρα άλλων γειτονιών, η μετατροπή δρόμων ταχύτητας σε ήπιας κυκλοφορίας, η λήψη μέτρων για την μείωση των ρύπων και των μικρο-σωματιδίων π.χ με μονά/ζυγά, ανταποδοτικά διόδια για την μηχανοκίνηση με όφελος έργα για την βιώσιμη κινητικότητα , η δυνατότητα αγοράς ποδηλάτου με μειωμένο ΦΠΑ κ.α. Επιπλέον τονίζουμε πως πρέπει να γίνει διαδημοτική επιτροπή για την εγκατάσταση ενιαίου συστήματος ενοικίασης ποδηλάτου σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, με την λογική κυρίως της χρήσης για μετακίνηση.Είναι γνωστό άλλωστε πως εδώ και πολλά χρόνια γινόμαστε μάρτυρες του ίδιου σεναρίου: Προεκλογικές εξαγγελίες για το ποδήλατο και μετεκλογικές παραπομπές στις καλένδες ή αντικατάστασή τους από έργα βιτρίνας. Εμείς παρόλ' αυτά παραμένουμε απτόητοι και συνεχίζουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα: Ποδηλατικές υποδομές, συνδυασμένη μετακίνηση σε συνεργασία με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οδική ασφάλεια και αξιοπρέπεια στη μετακίνηση ποδηλατών και πεζών».

Διοργανετές της εκδήλωσης: Πολύχρωμοι Ποδηλάτες, Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία, Γυροπεταλιές, Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης - Πολύχρωμοι δυτικοί, HAPPY – ΧΑ.Π.Ι (Χαρούμενοι Ποδηλάτες Ιωνίας), Ποδηλατικό Καρναβάλι, Snowboardholics.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!