Μοναδική καταγραφή στο Νυμφαίο: Γερακίνα κάνει... προπόνηση στη θήρευση με κλαδιά (vid)

του Νίκου Αβουκάτου

Μια νεαρή Γερακίνα (Buteo buteo) βρήκε τον χρόνο να κάνει την... εξάσκησή της στη θήρευση με κλαδιά οξιάς στο δάσος του Νυμφαίου, στη Φλώρινα. Πρόκειται για τη μοναδική καταγραφή στον κόσμο, επιβεβαίωσαν εξειδικευμένοι στη συμπεριφορά αρπακτικών πτηνών ορνιθολόγοι Πανεπιστημίων του Νότιγχαμ της Αγγλίας.

Οι ενέργειες του αρπακτικού πτηνού έγιναν μπροστά στην κάμερα πεδίου την οποία τοποθέτησαν οι επιστήμονες της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Αρκτούρος» που παρακολουθούν την άγρια ζωή της περιοχής και συγκεκριμένα τον πληθυσμό της αρκούδας. Ο τρόπος της εξάσκησης του πτηνού στη θήρευση δεν πέρασε απαρατήρητος για τους ερευνητές της περιβαλλοντικής οργάνωσης. Απεναντίας, η... προπόνηση της Γερακίνας παρουσίασε από την πρώτη κιόλας στιγμή εξαιρετικό επιστημονικό ενδιαφέρον.

«Τα διάσπαρτα κλαδιά αποδείχθηκαν χρήσιμα εργαλεία για κάνει προπόνηση η Γερακίνα. Οι κινήσεις της επαναλαμβάνονταν με επιδέξιο τρόπο και αστραπιαία. Με τα νύχια της άρπαζε τα κλαδιά, όπως θα συνέβαινε στο κυνήγι της», εξηγεί στη Greenagenda.gr ο υπεύθυνος επικοινωνίας του «Αρκτούρου» Πάνος Στεφάνου.

Κύρια τροφή της Γερακίνας είναι τα μικρά θηλαστικά, κυρίως ποντίκια. Συλλαμβάνει επίσης πουλιά, κατά κύριο λόγο μικρού μεγέθους, ερπετά (όπως σαύρες), σκουλήκια, νερόφιδα και αμφίβια, ως επί το πλείστον βατράχους και φρύνους. Η κάμερα πεδίου τοποθετήθηκε στον κορμό μιας οξιάς και καταγράφηκαν αρκετές κινήσεις του αρπακτικού πτηνού.

«Μετά την επικοινωνία που είχαμε με εξειδικευμένους ορνιθολόγους σε δύο Πανεπιστήμια του Νότιγχαμ της Αγγλίας μάς διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη καταγραφή ούτε κάτι στη παγκόσμια βιβλιογραφία. Με τη βοήθεια των καμερών θα συνεχίσουμε την έρευνα ώστε να συλλέξουμε περισσότερα στοιχεία για τη συμπεριφορά αυτή», καταλήγει ο κ. Στεφάνου.

Η κάμερα «συνέλαβε» τη νεαρή γερακίνα το καλοκαίρι του 2021, ωστόσο το υλικό δημοσιοποιήθηκε από τον Αρκτούρο τον Νοέμβριο.

Να σημειωθεί ότι η συμπεριφορά αυτή έχει καταγραφεί στις κάμερες και από ζευγάρι χουχουριστών (Strix aluco).

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση